Produção Bibliográfica EA/UFG 2023

  1. ALVES-SANTOS, A. M.; SAMPAIO, K. B.; LIMA, M. dos S.; COELHO, A. S. G.; SOUZA, E. L. de; NAVES, M. M. V. Chemical composition and prebiotic activity of baru (Dipteryx alata Vog.) pulp on probiotic strains and human colonic microbiota. Food Research International, v. 164, e112366, 2023.
  2. AMORIM, K. A.; DUTCOSKY, S. D.; BECKER, F. S.; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C.; SOARES, C.; RODRIGUES, J. F. Optimizing sensory attributes: exploring the placement of the ideal-product question in check-all-that-apply methodology. Applied Sciences, v. 13, e11686, 2023. 
  3. ANJOS, J. C. R. dos; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P.; PAIXÃO, J. S.; JARDIM, C. C. S.; SILVA, G. C. da; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; BATTISTI, R. Tolerance of sugarcane varieties to different levels of water depletion on soil. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 6, p. 675-685, 2023. 
  4. ANJOS, J. C. R. dos; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; PAIXÃO, J. S.; JARDIM, C. C. S.; COSTA, F. R. da; EVANGELISTA, A. W. P.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; SILVA, G. C. da; BATTISTI, R. Edaphoclimatic and genetic influence on soil water availability factor for different sugarcane varieties. Australian Journal of Crop Science, v. 17, n. 10, p. 761-769, 2023. 
  5. ANJOS, J. C. R. dos; CASAROLI, D.; ALVES JÚNIOR, J.; PAIXÃO, J. S.; SILVA, G. C. da; MORAES, J. M. F.; ANJOS NETO, J. G. dos; MEDRADO, L. de C.; ALMEIDA, F. de P.; SANTOS, D. P. Productivity and penalty in sugarcane from three meteorological databases in Jataí-GO. Scientific Electronic Archives, v. 16, n. 3, p. 10-19, 2023. 
  6. BACARJI, E.; LIMA, F. X. R. F.; SOUZA, L. A. de; CAMARGO, H. S. de. Blocos modulares não convencionais com subprodutos de britagem: influência de pigmentos inorgânicos. Revista Eletrônica de Engenharia Civil, v. 19, n. 1, p. 24-35, 2023.
  7. BORGES, L. L.; MARQUES, P. S.; OLIVEIRA, J. C. A. de; LIMA, F. X. R. F.; COSTA, L. F. Gestão de resíduos de construção e demolição: visão geral e proposta para Goiânia - GO. Revista Gestão e Sustentabilidade Ambiental, v. 12, n. esp., p. 1-14, 2023. 
  8. BORGES, R. B. R.; MEIRA, A. C. F. de O; DAMIANI, C; RESENDE, J. V. de. Combined methods at low temperature to minimize quality loss in acerola and jaboticaba: immersion in CaCl2, freezing, and freeze-drying. Food Science and Technology, v. 43, p. e12223, 2023. 
  9. BRASIL, E. P. F.; LEANDRO, W. M.; CASTRO, J. P. V.; ARAÚJO, I. de L.; LUCAS, P. M.; ARAÚJO, T. de G. Agronomic efficiency of granite remineralizer k6 in soybean and corn silage. Research, Society and Development, v. 12, n. 4, e 10912440545, 2023. 
  10. BREITENBACH, R.; FOGUESATTO, C. R. Should I stay or should I go?: gender differences and factors influencing family farm business succession in Rio Grande do Sul, Brazil. Land Use Policy, v. 128, e106597, 2023. 
  11. CAETANO, J. M.; CASAROLI, D.; ALVES JÚNIOR, J.; QUIRINO, D. T.; EVANGELISTA, A. W. P.; CAPUCHINHO, F. F. Environmental effects on sugarcane growth from on-farm data in the Brazilian Midwest. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 8, p. 825-838, 2023. 
  12. CALIL, M. M.; RODRIGUES, L. C.; SOUZA, A. R. M. de; SILVEIRA, M. F. A.; GONÇALVES, M. A. B. Perfil de textura de bolos incorporados com farinha de casca de cenoura. Recima21, v. 4, n. 9, e494030, 2023. 
  13. CANOZZI, M. E. A.; CARDOSO, S.; FOGUESATTO, C. R.; BORGES, J. A. R. Perception of Brazilian agricultural sciences students on animal welfare: a profile-based approach. Journal of Applied Animal Welfare Science, e37818850, 2023.
  14. CARRER FILHO, R.; GUIMARÃES, M.; ABREU, V. P. de; ROCHA, G. A.; MENEZES, R. de C.; DIAS, V. D.; CUNHA, M. G. da. Fusarium sacchari associated with stem rot in sweet corn in Brazil. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, p. e74263, 2023. 
  15. CARVALHO, J. V. A.; MOREIRA, A. N. H.; CIAPPINA, A. H. Avaliação de lagarta da espiga Helicoverpa zea em diferentes dietas artificiais. Agrarian Academy, v. 10, n. 19, p. 14-21, 2023. 
  16. CASAROLI, D.; SANCHES, I. D.; QUIRINO, D. T.; EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; FLORES, R. A.; MESQUITA, M.; BATTISTI, R. How agrometeorological and water deficit variations influence the growth and yield of sugarcane. Australian Journal of Crop Science, v. 17, n. 9, p. 741-752, 2023. 
  17. CASAROLI, D.; SANCHES, I. D.; QUIRINO, D. T.; EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; FLORES, R. A.; MESQUITA, M.; BATTISTI, R.; RODIGHERI, G.; CAPUCHINHO, F. F. Using crop models, a decline factor, and a -multi-model- approach to estimate sugarcane yield compared to on-farm data. Theoretical and Applied Climatology, v. 1, p. 1-17, 2023. 
  18. CASTRO, S. R. de; PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Conservação pós-colheita de vagem de ervilha sob diferentes condições de armazenamento. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 6, n. 3, p. 2670-2686, 2023. 
  19. CASTRO, S. R. de; PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Efeitos da aplicação foliar de diferentes doses de silício no desenvolvimento de ervilha torta de flor roxa. Contemporânea, v. 3, n. 10, p. 17018-17037, 2023. 
  20. CECCONELLO, E. R. F.; MORO, L. D.; FOGUESATTO, C. R.; BREITENBACH, R.; NECKEL, A.; FINOCCHIO, C. P. S.; VIEIRA-FILHO, J. E. R.; MORES, G. de V. Challenges and potentialities of sustainability in the institutional food market of family farming. Sustainability, v. 15, e15796, 2023. 
  21. CONEGLIAN, A.; MORAIS, Y. C. R.; SILVA, A. R. da; SETTE JUNIOR, C. R.; PEREIRA, I. M. Alternativas de extração da casca do Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville para produção de tanino. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 6, n. 2, p. 1897-1909, 2023. 
  22. COUTO, R. F.; NUNES, C. L. de M.; SANTANA, B. de M.; CRUZ, J. E. Ações empreendida por um condomínio de produção leiteira: estudo sob as lentes teóricas de estratégia, redes e vantagem competitiva. Revista Mirante, v. 16, n. 4, p. 174-196, 2023. 
  23. CRUZ, F. T. da. Pecuária familiar e divisão sexual do trabalho nos Campos de Cima da Serra/Rio Grande do Sul: notas de campo a partir da perspectiva do trabalho feminino. In: LITRE, G.; MATTE, A.; COURDIN, V.; RIBEIRO, C. M. (org.). Mulheres, sustentabilidade e pecuária de corte: gerando visibilidade no Pampa do Brasil, Uruguai e Argentina. Bagé: Unipampa, 2023. p. 59-83. 
  24. CUNHA, T. Q. G. da; LIMA, P. A. F.; SANTOS, A. C.; NOVAES, E.; SETTE JUNIOR, C. R. Genotype and environmental interaction on the wood quality of Eucalyptus spp. for energy purposes. Canadian Journal of Forest Research, v. 2023, e153, 2023.
  25. EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; RODRIGUES, T. R.; COSTA, F. R. da; SILVA, V. L. da; BATTISTI, R. Irrigation management of sugarcane in the Brazilian Cerrado. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 10, p. 994-1005, 2023. 
  26. FACCIN, K.; MARTINS, B. V.; SILVA, L. M. da; FOGUESATTO, C. R.; BALESTRIN, A. The qualitative process data approach as an opportunity to improve innovation management studies. Internext, v. 18, n. 2, p. 202-222, 2023. 
  27. FELEMA, J.; SPOLADOR, H. F. S. Decomposição espacial do crescimento da Produtividade Total dos Fatores (PTF) da agropecuária brasileira. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 61, n. 3, e260708, 2023. 
  28. FOGUESATTO, C. R.; BREITENBACH, R.; GOMES, C. J. O. A importância do Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) para a emancipação das mulheres rurais. Revista de Administração IMED, v. 13, n. 2, p. 1-19, 2023. 
  29. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; CORCIOLI, G.; SOUZA, C. B. de. Produção de mudas de tomate de mesa no estado de Goiás: pontos comuns e divergentes à luz da Teoria de Redes de Negócios. Conexões: Ciência e Tecnologia, v. 17, e022009, 2023. 
  30. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; COSTA, J. V. S.; FERREIRA, M. E.; CORCIOLI, G.; BORGES, L. C. Remotely piloted aircraft systems with RGB camera to map commercial table tomato nurseries. Mercator, v. 22, e22001, 2023. 
  31. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; OLIVEIRA, D. P. de; OLIVEIRA, D. C. de; NUNES, C. L. de M. Análise, modelagem e prototipagem do aplicativo tomateiro$: ferramenta tecnológica de apoio a gestão dos custos de produção. Revista Tecnologia e Sociedade, v. 19, n. 55, p. 309-328, 2023. 
  32. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, C. B. de; CORCIOLI, G. Preço no atacado e área para produção: o caso do tomate de mesa no estado de Goiás. Informe GEPEC, v. 27, n. 1, p. 58-77, 2023. 
  33. JARDIM, C. C. S.; ALVES JÚNIOR, J.; DERBLAI, C.; EVANGELISTA, A. W. P.; BATTISTI, R. Assessment of orbital sensors in estimating sugarcane crop evapotranspiration with the SAFER algorithm. Australian Journal of Crop Science, v. 17, n. 11, p. 816-821, 2023. 
  34. JARDIM, C. C. S.; CASAROLI, D.; ALVES JÚNIOR, J.; EVANGELISTA, A. W. P. ; BATTISTI, R. Statistical downscaling in the TRMM satellite rainfall estimates for the Goiás state and the Federal District, Brazil. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, e75552, 2023. 
  35. LOPES, A. G. C.; MARQUES FILHO, A. C.; CORREIA, T. P. da S.; FIRMINO, P. C.; SILVA, P. R. A. Agricultural tractor: influence to gear selection on energy demand and costs in sugarcane transshipment. Engenharia Agrícola, v. 43, n. 4, e20230037, 2023. 
  36. LU, D. L.; SOUZA, A. R. M. de; SILVA, M. S.; ARTHUR, V.; SILVEIRA, M. F. A.; GONÇALVES, M. A. B. Efeito da irradiação gama nas propriedades tecnológicas de amido misto de rizomas primário e secundário de cúrcuma. Research, Society and Development, v. 12, n. 1, e21412139583, 2023. 
  37. LUZ, S. O. de M.; GONÇALVES, P. H.; LIMA, F. X. R. F. Mecanismos para concepção de projetos de edificações sustentáveis no Brasil. Impact Projects, v. 2, n. 1, p. 157-174, 2023. 
  38. MARQUES, P. S.; TIAGO, F. A.; LIMA, F. X. R. F. A integração entre arquitetura, permacultura e bioconstrução na construção de um futuro sustentável. Revista Jatobá, v. 5, e76245, 2023. 
  39. MATIAS, R. K.; BRITO, C. N.; RESENDE, R. T.; RIOS, J. M.; SANTANA, G. M.; OLIVEIRA, G. M. de; VENTUROLI, F. Biometric assessment of early stem growth at a commercial stand of African mahogany (Khaya grandifoliola). Bioscience Journal, v. 39, e39002, 2023. 
  40. MIRANDA, P. H. S.; MORAIS, R. A.; SOUSA, H. M. S.; GUALBERTO, L. S.; FREITAS, B. C. B.; ASQUIERI, E. R.; MARTINS, G. A. S.; VILAS BOAS, E. V. B.; DAMIANI, C. Effects of pectinase treatment on the optimization and extraction of pigments from bacupari, tucumã, and peach palm using response surface methodology. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 35, n. 2, e20230124, 2023. 
  41. MONTALVÃO, S. C. L.; MARQUES, E.; MARTINS, I.; SILVA, J. P. da; MELLO, S. C. M. de. Suppression of the phytopathogens Sclerotinia sclerotiorum and Sclerotium rolfsii by Trichoderma spp. Biologia, v. 78, n. 1, p. 2941-2952, 2023.
  42. MOREIRA, J. W.; MILAGRES, V. A. C.; GODOI, L. C. L. de; RIBEIRO, R. S.; NOGUEIRA, J. C. R. G.; LEMES, L. T. e; SILVA, M. F. da; SETTE JUNIOR, C. R. Assessing energy potential in maize and paper agroindustrial waste through recycling and bioenergy transformation. TreeDimensional, v. 12, e024033, 2023. 
  43. NERY, Í. R. A. M.; GONÇALVES, R. de A.; SETTE JUNIOR, C. R.; CHAGAS, M. P. Potential of three woody species from the Brazilian Cerrado for pulp and paper production. TreeDimensional, v. 10, e023008, 2023. 
  44. NOGUEIRA, E. A.; OLIVEIRA, B. M.; BULCÃO-NETO, R. F.; SOARES, F. A systematic review of the literature on machine learning methods applied to high throughput phenotyping in agricultural production. IEEE Latin America Transactions, v. 21, n. 7, p. 783-796, 2023. 
  45. OLIVEIRA, A. L. M. de; BENTO, J. A. C.; FIDELIS, M. C.; DIAS, M. C.; BARROS, H. E. A. de; NATARELLI, C. V. L.; LAGO, R. C. do; BARBOSA, J. W.; OSSANI, P. C.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S.; TONOLI, G. H. D.; CARVALHO, E. E. N.; FRANCO, M.; CIRILLO, M. Â.; VILAS BOAS, E. V. de B. Effect of pine, eucalyptus, and corn straw nanofibers on the structural properties of rice flour-based biodegradable films. Industrial Crops and Products, v. 191, e115929, 2023. 
  46. PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; CASTRO, S. R. de; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Atmosfera modificada e diferentes temperaturas de armazenamento no rabanete fertilizado com biofertilizante. Revista de Biotecnologia & Ciência, v. 12, e14023, 2023. 
  47. PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; CASTRO, S. R. de; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Efeito da urina de vaca no desenvolvimento e estado nutricional do rabanete ‘Vip Crimson’. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 6, n. 3, p. 2214-2229, 2023. 
  48. PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; PAIXÃO, M. R. R.; FRANÇA, B. S. A.; CAPUCHINHO, F. F.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Hidroresfriamento em mangabas submetidas a diferentes tempertaturas de armazenamento. Concilium, v. 23, n. 19, p. 533-546, 2023. 
  49. SANTINONI, G. F. D.; MORAIS, R. A.; LEAL, G. F.; REIS, V. S. dos; MARTINS, G. A. de S.; DAMIANI, C. Agroindustrial valorization of baru almond oil (Dipteryx alata) through sustainable techniques: a study on nutritional quality, oxidative stability, fatty acid, and tocopherol profile. Biomass Conversion And Biorefinery, v. 23, e04578, 2023. 
  50. SANTOS, A. C.; SETTE JUNIOR, C. R.; SILVA, M. F. da; LEMES, A. da S. A.; CALIL, F. N.; SILVA NETO, C. de M. Biomass and carbon stocks in Eucalyptus spp. litterfall in an integrated production system. Idesia, v. 41, n. 2, p. 35-43, 2023. 
  51. SANTOS, C. R. da S.; TEIXEIRA, S. M.; CRUZ, J. E.; BRON, P. C. Perception of producers and consumers on the adoption of genetically modified food: the case of the transgenic bean BRSFC401 RMD. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 61, n. 2, e25027-19, 2023. 
  52. SANTOS, F. R. dos; SOUZA, J. L. da C.; SILVA, B. R. da; PEREIRA, C. C. de O.; FLORES, R. A.; SOUZA, E. R. B. de. Yield of essential oil from varieties of Citrus sinensis (L.) Osbeck. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 45, e496, 2023. 
  53. SILVA, M. M. M. da; ALVES, V. M.; AMORIM, K. A.; SILVA, E. P. da; DAMIANI, C. Cagaita (Eugenia dysenterica) jams with paste and dough textures: physical, chemical, and antioxidant evaluation. Food Science and Technology, v. 43, e0000038, 2023. 
  54. SILVA, N. R. R. do N.; CAVALCANTE, R. B. M.; SILVA, F. A. da. Bioactive compounds of jaboticaba (Plinia sp.). São Paulo: Dialética, 2023.
  55. SILVA, N. R. R. do N.; CAVALCANTE, R. B. M.; SILVA, F. A. da. Nutritional properties of buriti (Mauritia flexuosa) and health benefits. Journal of Food Composition and Analysis, v. 117, e105092, 2023.
  56. SILVA, T. H. C.; SILVA, D. G. da; RIBEIRO, D. D. Conflitos, soberania hídrica e os fins da água: efeitos sobre famílias camponesas e geraizeiras de Petrolina (PE) e Correntina (BA). Revista da Faculdade de Direito, v. 47, n. 1, e71676, 2023. 
  57. SOUSA, P. H. C. de; SOUSA, H. J. de; CHAGAS, M. P.; BINOTI, D. H. B.; VENTUROLI, F.; RESENDE, R. T. Combining digital imaging and artificial neural networks for individual volumetric estimation of non-straight trees. TreeDimensional, v. 11, e2023037, 2023. 
  58. TANNÚS, C. M.; SANTOS, A. C.; PEREIRA, G. S. J.; ALVES, M. G.; CORRÊA, L. V. T.; PARRELLAA, R. A. da C.; SETTE JUNIOR, C. R. Technical feasibility of sorghum biomass for briquettes production. TreeDimensional, v. 11, e2023023, 2023. 
  59. TAY, W. T.; MEAGHER JUNIOR, R. L.; CZEPAK, C.; GROOT, A. T. Spodoptera frugiperda: ecology, evolution, and management options of an invasive species. Annual Review of Entomology, v. 68, n. 1, p. 299-317, 2023. 
  60. TOMÉ, A. C.; SILVA, F. A. da; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T. Evaluating microencapsulated oregano (Origanum vulgare) aqueous extract as a bioactive ingredient on the overall quality of ready-to-cook fish products made from tilapia byproduct during frozen storage. Applied Food Research, v. 3, n. 1, e100274, 2023. 
  61. TORRES, G. X.; DIAS, F. M.; PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; PAIXÃO, M. R. R.; SOUZA, E. R. B. de. Propriedades físicas e potencial fisiológico de sementes de baruzeiro e desenvolvimento inicial da muda em função da biometria de frutos. Contribuciones a las Ciencias Sociales, v. 16, n. 11, p. 28285-28305, 2023. 
  62. VINHANDELLI, A. R.; BRITO, A. A. de; FARIA, R. C. de; CAMPOS, L. F. C.; GOULART, G. A. S.; TEIXEIRA, G. H. de A.; NASCIMENTO, A. R. do; CUNHA JÚNIOR, L. C. Near infrared spectroscopy as a tool for agricultural expertise: identification of tomato seedlings. Acta Scientiarum: Technology, v. 45, e61270, 2023. 
  63. WEGNER, D.; FOGUESATTO, C. R.; ZULIANI, A. L. Firm performance in uncertain times: the importance of networking capabilities. Journal of Small Business and Enterprise Development, v. 30, n. 2, p. 369-389, 2023.