Produção Bibliográfica EA/UFG 2023

  1. ALCON, G. D.; DEUS, F. P. de; DIOTTO, A. V.; THEBALDI, M. S.; MESQUITA, M.; NANA, Y.; ZUELETA, N. A. B. Influence of the diffuser plate construction design on the filtration hydraulic behaviour in a pressurized sand filter. Biosystems Engineering, v. 233, n. 1, p. 114-124, 2023. 
  2. ALVES-SANTOS, A. M.; SAMPAIO, K. B.; LIMA, M. dos S.; COELHO, A. S. G.; SOUZA, E. L. de; NAVES, M. M. V. Chemical composition and prebiotic activity of baru (Dipteryx alata Vog.) pulp on probiotic strains and human colonic microbiota. Food Research International, v. 164, e112366, 2023.
  3. AMORIM, K. A.; DUTCOSKY, S. D.; BECKER, F. S.; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C.; SOARES, C.; RODRIGUES, J. F. Optimizing sensory attributes: exploring the placement of the ideal-product question in check-all-that-apply methodology. Applied Sciences, v. 13, e11686, 2023. 
  4. ANJOS, J. C. R. dos; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P.; PAIXÃO, J. S.; JARDIM, C. C. S.; SILVA, G. C. da; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; BATTISTI, R. Tolerance of sugarcane varieties to different levels of water depletion on soil. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 6, p. 675-685, 2023. 
  5. ANJOS, J. C. R. dos; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; PAIXÃO, J. S.; JARDIM, C. C. S.; COSTA, F. R. da; EVANGELISTA, A. W. P.; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; SILVA, G. C. da; BATTISTI, R. Edaphoclimatic and genetic influence on soil water availability factor for different sugarcane varieties. Australian Journal of Crop Science, v. 17, n. 10, p. 761-769, 2023. 
  6. ANJOS, J. C. R. dos; CASAROLI, D.; ALVES JÚNIOR, J.; PAIXÃO, J. S.; SILVA, G. C. da; MORAES, J. M. F.; ANJOS NETO, J. G. dos; MEDRADO, L. de C.; ALMEIDA, F. de P.; SANTOS, D. P. Productivity and penalty in sugarcane from three meteorological databases in Jataí-GO. Scientific Electronic Archives, v. 16, n. 3, p. 10-19, 2023. 
  7. ARAÚJO, L. M. de; SANTOS, L. A. C.; PACHECO, A. R.; CALIL, F. N.; SILVA NETO, C. de M. e. O gênero Eucalyptus como componente arbóreo em sistemas de integração lavoura-pecuária-floresta (ILPF): uma análise bibliométrica. Scientia Forestalis, v. 51, e4031, 2023. 
  8. ARRUDA, E. M.; COLLIER, L. S.; OLIVEIRA, K. R.; FLORES, R. A.; BARROS, L. R.; FERRAZ-ALMEIDA, R.; NASCIMENTO, B. B.; SANTOS, M. P.; DUARTE, T. C.; ANDRADE, C. A. O. Cover plants can contribute on macronutrient accumulation in agroforestry systems during off-season. Agroforestry Systems, v. 97, n. 6, p. 1087-1096, 2023. 
  9. BACARJI, E.; LIMA, F. X. R. F.; SOUZA, L. A. de; CAMARGO, H. S. de. Blocos modulares não convencionais com subprodutos de britagem: influência de pigmentos inorgânicos. Revista Eletrônica de Engenharia Civil, v. 19, n. 1, p. 24-35, 2023.
  10. BARROS, M. S.; MELO, P. G. S.; FARIA, L. C. de; PEREIRA, H. S.; SOUZA, T. L. P. O. de; AGUIAR, M. S. de; MELO, L. C. Validation of the regulations for common bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivar recommendations by computational simulation with experimental data. Euphytica, v. 219, e36, 2023. 
  11. BENTO, J. A. C.; RIBEIRO, P. R. V.; BASSINELLO, P. Z.; SOUZA NETO, M. A. de; CARVALHO, R. N.; BRITO, E. S. de; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Functional properties and chemical profile of aged carioca beans and cooked under thesteam of autoclave. Ciência Rural, v. 53, n. 9, e20220342, 2023. 
  12. BEZERRA, A. C.; SILVA, J. L. B. da; SILVA, D. A. de O.; NASCIMENTO, C. R.; RIBEIRO, E. P.; GALVINCIO, J. D.; SILVA, M. V. da; OLIVEIRA, H. F. E. de; MESQUITA, M.; OLIVEIRA-JÚNIOR, J. F. de; ALMEIDA, A. C. dos S.; LOPES, P. M. O.; MOURA, G. B. de A. Seasonality of biophysical parameters in extreme years of precipitation in Pernambuco: relations, regionalities, and variability. Atmosphere, v. 14, e1712, 2023. 
  13. BORGES, L. L.; MARQUES, P. S.; OLIVEIRA, J. C. A. de; LIMA, F. X. R. F.; COSTA, L. F. Gestão de resíduos de construção e demolição: visão geral e proposta para Goiânia - GO. Revista Gestão e Sustentabilidade Ambiental, v. 12, n. esp., p. 1-14, 2023. 
  14. BORGES, R. B. R.; MEIRA, A. C. F. de O; DAMIANI, C; RESENDE, J. V. de. Combined methods at low temperature to minimize quality loss in acerola and jaboticaba: immersion in CaCl2, freezing, and freeze-drying. Food Science and Technology, v. 43, p. e12223, 2023. 
  15. BRAGA, A. F.; CARVALHO, L. C. de; SILVA, D. P. C. da; ANTUNES, T. G.; CUNHA JUNIOR, L. C.; TEIXEIRA, G. H. de A.; ALVES, P. L. da C. A. NIRS and multivariate methods for discrimination of morning glory species at different growth stages. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca, v. 51, n. 3, e13231, 2023. 
  16. BRAGA, A. F.; CHICONI, L. A.; BACHA, A. L.; TEIXEIRA, G. H. de A.; CUNHA JUNIOR, L. C.; ALVES, P. L. da C. A. Discrimination of morning glory species (Ipomoea spp.) using near-infrared spectroscopy and multivariate analysis. Weed Science, v. 71, n. 1, p. 104-111, 2023. 
  17. BRASIL, E. P. F.; LEANDRO, W. M.; CASTRO, J. P. V.; ARAÚJO, I. de L.; LUCAS, P. M.; ARAÚJO, T. de G. Agronomic efficiency of granite remineralizer k6 in soybean and corn silage. Research, Society and Development, v. 12, n. 4, e 10912440545, 2023. 
  18. BRASIL, E. P. F.; LEANDRO, W. M.; CASTRO, J. P. V. de; ARAÚJO, I. de L.; OLIVEIRA JÚNIOR, J. P. de. Agronomic efficiency of biotite in soybean and corn silage production. Journal of Agricultural Science, v. 15, n. 1, p. 80-94, 2023. 
  19. BREITENBACH, R.; FOGUESATTO, C. R. Should I stay or should I go?: gender differences and factors influencing family farm business succession in Rio Grande do Sul, Brazil. Land Use Policy, v. 128, e106597, 2023. 
  20. CAETANO, J. M.; CASAROLI, D.; ALVES JÚNIOR, J.; QUIRINO, D. T.; EVANGELISTA, A. W. P.; CAPUCHINHO, F. F. Environmental effects on sugarcane growth from on-farm data in the Brazilian Midwest. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 8, p. 825-838, 2023. 
  21. CALASSA, C. H. J.; FERREIRA, J. L.; PEREIRA, M. J.; CALIL, F. N.; SILVA NETO, C. de M. e. Aporte e decomposição de serapilheira em área em restauração no Cerrado. Revista Ecologia e Nutrição Florestal, v. 11, e04, 2023. 
  22. CALIL, M. M.; RODRIGUES, L. C.; SOUZA, A. R. M. de; SILVEIRA, M. F. A.; GONÇALVES, M. A. B. Perfil de textura de bolos incorporados com farinha de casca de cenoura. Recima21, v. 4, n. 9, e494030, 2023. 
  23. CALVO HERNANDEZ, A. R.; CRUZ, F. T. da; COELHO-DE-SOUZA, G.; SCHUBERT, M. N.; MARQUES, P. M.; WAQUIL, P. D. (org.). Metodologias remotas para pesquisar, ensinar e intervir. Curitiba: Appris, 2023.
  24. CANEDO, L. F. T.; RIBEIRO, F. L. Política nacional de pagamento por serviços ambientais: uma análise da lei nº 14.119/2021. Revista Direito Ambiental e Sociedade, v. 13, n. 1, p. 1-26, 2023.  
  25. CANOZZI, M. E. A.; CARDOSO, S.; FOGUESATTO, C. R.; BORGES, J. A. R. Perception of Brazilian agricultural sciences students on animal welfare: a profile-based approach. Journal of Applied Animal Welfare Science, e37818850, 2023.
  26. CARDOSO, R. S; RIBEIRO, F L. Efeitos da cultura de grãos sobre a conservação da água no entorno da floresta nacional de Silvânia - GO. Contemporânea, v. 3, n. 9, p. 16445-16459, 2023. 
  27. CARLONI, P. R.; SOUZA, T. L. P. O. de; AGUIAR, M. S. de; MELO, L. C.; MELO, P. G. S.; PEREIRA, H. S. Genetic parameters and validation of microsatellite markers associated with iron and zinc in common bean. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03267, 2023. 
  28. CARRER FILHO, R.; GUIMARÃES, M.; ABREU, V. P. de; ROCHA, G. A.; MENEZES, R. de C.; DIAS, V. D.; CUNHA, M. G. da. Fusarium sacchari associated with stem rot in sweet corn in Brazil. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, p. e74263, 2023. 
  29. CARVALHO, J. V. A.; MOREIRA, A. N. H.; CIAPPINA, A. H. Avaliação de lagarta da espiga Helicoverpa zea em diferentes dietas artificiais. Agrarian Academy, v. 10, n. 19, p. 14-21, 2023. 
  30. CASAROLI, D.; SANCHES, I. D.; QUIRINO, D. T.; EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; FLORES, R. A.; MESQUITA, M.; BATTISTI, R. How agrometeorological and water deficit variations influence the growth and yield of sugarcane. Australian Journal of Crop Science, v. 17, n. 9, p. 741-752, 2023. 
  31. CASAROLI, D.; SANCHES, I. D.; QUIRINO, D. T.; EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; FLORES, R. A.; MESQUITA, M.; BATTISTI, R.; RODIGHERI, G.; CAPUCHINHO, F. F. Using crop models, a decline factor, and a -multi-model- approach to estimate sugarcane yield compared to on-farm data. Theoretical and Applied Climatology, v. 1, p. 1-17, 2023. 
  32. CASTRO, S. R. de; PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Conservação pós-colheita de vagem de ervilha sob diferentes condições de armazenamento. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 6, n. 3, p. 2670-2686, 2023. 
  33. CASTRO, S. R. de; PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Efeitos da aplicação foliar de diferentes doses de silício no desenvolvimento de ervilha torta de flor roxa. Contemporânea, v. 3, n. 10, p. 17018-17037, 2023. 
  34. CECCONELLO, E. R. F.; MORO, L. D.; FOGUESATTO, C. R.; BREITENBACH, R.; NECKEL, A.; FINOCCHIO, C. P. S.; VIEIRA-FILHO, J. E. R.; MORES, G. de V. Challenges and potentialities of sustainability in the institutional food market of family farming. Sustainability, v. 15, e15796, 2023. 
  35. COMINI, I. B.; LIMA, G. S.; TORRES, C. M. M. E.; TORRES, F. T. P.; FIGUEIREDO, L. T. M. de; CAMARGOS, V. L. de; VERLY, O. M.; URGAL, T. V.; OLIVEIRA, L. P.; ROCHA, S. J. S. S. da. Does forest fire modify the diametric distribution of lianas?: a study case in a semideciduous seasonal forest with Araucaria angustifolia (Bertol.) Kuntze in Brazil. South African Journal of Botany, v. 160, n. 6, p. 201-208, 2023. 
  36. CONEGLIAN, A.; MORAIS, Y. C. R.; SILVA, A. R. da; SETTE JUNIOR, C. R.; PEREIRA, I. M. Alternativas de extração da casca do Stryphnodendron adstringens (Mart.) Coville para produção de tanino. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 6, n. 2, p. 1897-1909, 2023. 
  37. COUTINHO, G. S. M.; RIBEIRO, A. E. C.; PRADO, P. M. C.; OLIVEIRA, É. R.; CARELI-GONDIM, Í.; OLIVEIRA, A. R.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M.; VILAS BOAS, E. V. de B. New plant-based fermented beverage made of baru nut enriched with probiotics and green banana: composition, physicochemical and sensory properties. Journal of Food Science and Technology, v. 60, n. 10, p. 2607-2618, 2023.
  38. COUTO, R. F.; NUNES, C. L. de M.; SANTANA, B. de M.; CRUZ, J. E. Ações empreendida por um condomínio de produção leiteira: estudo sob as lentes teóricas de estratégia, redes e vantagem competitiva. Revista Mirante, v. 16, n. 4, p. 174-196, 2023. 
  39. CRUZ, F. T. da. Pecuária familiar e divisão sexual do trabalho nos Campos de Cima da Serra/Rio Grande do Sul: notas de campo a partir da perspectiva do trabalho feminino. In: LITRE, G.; MATTE, A.; COURDIN, V.; RIBEIRO, C. M. (org.). Mulheres, sustentabilidade e pecuária de corte: gerando visibilidade no Pampa do Brasil, Uruguai e Argentina. Bagé: Unipampa, 2023. p. 59-83. 
  40. CUNHA, T. Q. G. da; LIMA, P. A. F.; SANTOS, A. C.; NOVAES, E.; SETTE JUNIOR, C. R. Genotype and environmental interaction on the wood quality of Eucalyptus spp. for energy purposes. Canadian Journal of Forest Research, v. 2023, e153, 2023.
  41. DIAS, S. M.; RIBEIRO, B. B. A.; BARREIRA, S.; CALIL, F. N. Acúmulo de serapilheira em arranjos consorciados de espécies florestais nativas e exóticas em reserva legal. Enciclopédia Biosfera, v. 20, n. 45, p. 38-47, 2023. 
  42. EVANGELISTA, A. W. P.; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; RODRIGUES, T. R.; COSTA, F. R. da; SILVA, V. L. da; BATTISTI, R. Irrigation management of sugarcane in the Brazilian Cerrado. African Journal of Agricultural Research, v. 19, n. 10, p. 994-1005, 2023. 
  43. FACCIN, K.; MARTINS, B. V.; SILVA, L. M. da; FOGUESATTO, C. R.; BALESTRIN, A. The qualitative process data approach as an opportunity to improve innovation management studies. Internext, v. 18, n. 2, p. 202-222, 2023. 
  44. FELEMA, J.; SPOLADOR, H. F. S. Decomposição espacial do crescimento da Produtividade Total dos Fatores (PTF) da agropecuária brasileira. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 61, n. 3, e260708, 2023. 
  45. FLORES, R. A.; XAVIER, M. F. N.; VIÇOSI, K. A.; BUENO, A. M.; ANDRADE, A. F. de; MESQUITA, M.; SANTOS, G. G. Can foliar application of zinc increased growth, physiology, and yield in snap beans? Journal of Plant Nutrition, v. 46, n. 18, p. 4519-4531, 2023.
  46. FOGUESATTO, C. R.; BREITENBACH, R.; GOMES, C. J. O. A importância do Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) para a emancipação das mulheres rurais. Revista de Administração IMED, v. 13, n. 2, p. 1-19, 2023. 
  47. FURQUIM, M. G. D.; OLIVEIRA, L. A. de; ABDALA, K. de O.; SOUSA JUNIOR, J. C. de; OLIVEIRA, D. C. de. Sucessão na agricultura familiar na perspectiva de gênero em Iporá - GO e municípios vizinhos: a invisibilidade da mulher no processo de transferência do patrimônio. Revista Desafios, v. 1, n. 1, p. 54-70, 2023. 
  48. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; CORCIOLI, G.; SOUZA, C. B. de. Produção de mudas de tomate de mesa no estado de Goiás: pontos comuns e divergentes à luz da Teoria de Redes de Negócios. Conexões: Ciência e Tecnologia, v. 17, e022009, 2023. 
  49. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; COSTA, J. V. S.; FERREIRA, M. E.; CORCIOLI, G.; BORGES, L. C. Remotely piloted aircraft systems with RGB camera to map commercial table tomato nurseries. Mercator, v. 22, e22001, 2023. 
  50. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; OLIVEIRA, D. P. de; OLIVEIRA, D. C. de; NUNES, C. L. de M. Análise, modelagem e prototipagem do aplicativo tomateiro$: ferramenta tecnológica de apoio a gestão dos custos de produção. Revista Tecnologia e Sociedade, v. 19, n. 55, p. 309-328, 2023. 
  51. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, C. B. de; CORCIOLI, G. Preço no atacado e área para produção: o caso do tomate de mesa no estado de Goiás. Informe GEPEC, v. 27, n. 1, p. 58-77, 2023. 
  52. GUIMARÃES, P. H. R.; CASTRO, A. P.; COLOMBARI FILHO, J. M.; TORGA, P. P.; RANGEL, P. H. N.; MELO, P. G. S. Diallel analysis: choosing parents to introduce new variability in a recurrent selection population. Agriculture, v. 13, e1320, 2023. 
  53. HARAGUCHI, M. T.; LUZ, M. P. da; CORRECHEL, V.; GRIEBELER, N. P.; SANTOS, F. C. V. dos; ARAÚJO, A. G. de; UCKER, F. E. Indicadores físicos da qualidade do solo em bacias de retenção em Latossolo Vermelho Distrófico. Revista Uniaraguaia, v. 18, n. 3, p. 84-98, 2023. 
  54. HARAGUCHI, M. T.; LUZ, M. P. da; CORRECHEL, V.; GRIEBELER, N. P.; SANTOS, F. C. V. dos; ARAÚJO, A. G. de; UCKER, F. E. Avaliação da estrada não pavimentada e bacias de retenção como referência a condutividade hidráulica e tomografia do solo. Revista Uniaraguaia, v. 18, n. 3, p. 149-167, 2023. 
  55. JARDIM, C. C. S.; ALVES JÚNIOR, J.; DERBLAI, C.; EVANGELISTA, A. W. P.; BATTISTI, R. Assessment of orbital sensors in estimating sugarcane crop evapotranspiration with the SAFER algorithm. Australian Journal of Crop Science, v. 17, n. 11, p. 816-821, 2023. 
  56. JARDIM, C. C. S.; CASAROLI, D.; ALVES JÚNIOR, J.; EVANGELISTA, A. W. P. ; BATTISTI, R. Statistical downscaling in the TRMM satellite rainfall estimates for the Goiás state and the Federal District, Brazil. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, e75552, 2023. 
  57. JORDAN, R. A.; SANTOS, R. C.; FREITAS, R. L.; MOTOMIYA, A. V. de A.; GEISENHOFF, L. O.; SANCHES, A. C.; ÁVALO, H.; MESQUITA, M.; FERREIRA, M. B.; SILVA, P. C.; SANCHES, Í. S.; SANCHES, É. S.; SILVA, J. L. B. da; SILVA, M. V. da. Thermal properties and temporal dynamics of Red Latosol (Oxisol) in sustainable agriculture and environmental conservation. Resources, v. 12, e104, 2023. 
  58. LIMA, J. S.; COLLEVATTI, R. G.; OLIVEIRA, L. K. de; CHAVES, L. J.; NAVES, R. V.; SOARES, T. N.; DINIZ FILHO, J. A. F.; TELLES, M. P. de C. Forecasting effects of climate changes on the population genetic structure of Anacardium occidentale in the Cerrado biome, Brazil. Genetica, v. 151, n. 6, p. 357-367, 2023.
  59. LOPES, A. G. C.; MARQUES FILHO, A. C.; CORREIA, T. P. da S.; FIRMINO, P. C.; SILVA, P. R. A. Agricultural tractor: influence to gear selection on energy demand and costs in sugarcane transshipment. Engenharia Agrícola, v. 43, n. 4, e20230037, 2023. 
  60. LU, D. L.; SOUZA, A. R. M. de; SILVA, M. S.; ARTHUR, V.; SILVEIRA, M. F. A.; GONÇALVES, M. A. B. Efeito da irradiação gama nas propriedades tecnológicas de amido misto de rizomas primário e secundário de cúrcuma. Research, Society and Development, v. 12, n. 1, e21412139583, 2023. 
  61. LUZ, S. O. de M.; GONÇALVES, P. H.; LIMA, F. X. R. F. Mecanismos para concepção de projetos de edificações sustentáveis no Brasil. Impact Projects, v. 2, n. 1, p. 157-174, 2023. 
  62. MAGALHÃES, G. L.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M.; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T. Yield and technological quality of pirarucu trimming surimi according to the number of washing cycles, rice flour content, and cooking temperature. Foods, v. 12, e2748, 2023. 
  63. MARINHO, G. T. B.; PANDORFI, H.; SILVA, M. V. da; MONTENEGRO, A. A. de A.; SOUSA, L. de B. de; DESENZI, R.; SILVA, J. L. B. da; OLIVEIRA-JÚNIOR, J. F. de; MESQUITA, M.; ALMEIDA, G. L. P. de; GUISELINI, C.; JARDIM, A. M. da R. F.; SILVA, T. G. F. da. Bioclimatic zoning for sheep farming through geostatistical modeling in the state of Pernambuco, Brazil. Animals, v. 13, e1124, 2023. 
  64. MARQUES, M. L. da S.; JESUS, J. M. I. de; OLIVEIRA, M. I. de S.; CÔRTES, M. V. de C. B.; FILIPPI, M. C. C. de; ROCHA, M. R. da. Biochemical response of resistant and susceptible Capsicum spp. to Meloidogyne enterolobii. Journal of Phytopathology, v. 171, n. 9, p. 430-441, 2023. 
  65. MARQUES, P. S.; TIAGO, F. A.; LIMA, F. X. R. F. A integração entre arquitetura, permacultura e bioconstrução na construção de um futuro sustentável. Revista Jatobá, v. 5, e76245, 2023. 
  66. MARTINS JUNIOR, O. P.; OLIVEIRA, L. G.; RIBEIRO, F. L. A gestão do espaço urbano e a função socioambiental da cidade. Londrina: Sorian, 2023.
  67. MATIAS, R. K.; BRITO, C. N.; RESENDE, R. T.; RIOS, J. M.; SANTANA, G. M.; OLIVEIRA, G. M. de; VENTUROLI, F. Biometric assessment of early stem growth at a commercial stand of African mahogany (Khaya grandifoliola). Bioscience Journal, v. 39, e39002, 2023. 
  68. MATTEUCCI, M. B. de A. Diversidade de produtos da agricultura familiar e urbana em Trindade - GO: um estudo de caso. In: ANDRADE, J. K. B. de (org.). Estudos e tendências atuais em Ciências Ambientais e Agrárias. Campina Grande: Licuri, 2023. p. 165-173. 
  69. MATTEUCCI, M. B. de; FIGUEIREDO, R. S.; VERA, R. Comparação de macro e micronutrientes da casca de ovo caipira versus ovo convencional para uso em produção na agricultura familiar. In: ANDRADE, J. K. B. de (org.). Desafios globais, soluções locais: avanços em ciências agrárias e ambientais. Campina Grande: Licuri, 2023. p. 46-51. 
  70. MENDES, M. F. da C.; MACHADO, A. A. de O.; NUNES, L. B. M.; SOUSA, E. B. de; SOUSA, R. F. de; SILVA, M. A.; FERREIRA, T. A. P. de C.; SILVEIRA, M. F. A.; SOUZA, A. R. M. de. Conhecimento e avaliação de produtos elaborados com partes não convencionais de frutas para famílias em vulnerabilidade social em Goiânia. RealizAção, v. 10, n. 19, p. 162-174, 2023. 
  71. MESQUITA, M.; BATTISTI, R.; ARAÚJO, D. S. de; MORAES, D. H. M. de; ALMEIDA, R. de A.; FLORES, R. A.; ESTRELLA, P. F. J.; SALVADOR, P. R. I. Bamboo species, size, and soil water define the dynamics of available photosynthetic active solar radiation for intercrops in the Brazilian Savanna biome. Advances in Bamboo Science, v. 3, e100025, 2023. 
  72. MIRANDA, P. H. S.; MORAIS, R. A.; SOUSA, H. M. S.; GUALBERTO, L. S.; FREITAS, B. C. B.; ASQUIERI, E. R.; MARTINS, G. A. S.; VILAS BOAS, E. V. B.; DAMIANI, C. Effects of pectinase treatment on the optimization and extraction of pigments from bacupari, tucumã, and peach palm using response surface methodology. Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 35, n. 2, e20230124, 2023. 
  73. MONTALVÃO, S. C. L.; MARQUES, E.; MARTINS, I.; SILVA, J. P. da; MELLO, S. C. M. de. Suppression of the phytopathogens Sclerotinia sclerotiorum and Sclerotium rolfsii by Trichoderma spp. Biologia, v. 78, n. 1, p. 2941-2952, 2023.
  74. MOREIRA, J. W.; MILAGRES, V. A. C.; GODOI, L. C. L. de; RIBEIRO, R. S.; NOGUEIRA, J. C. R. G.; LEMES, L. T. e; SILVA, M. F. da; SETTE JUNIOR, C. R. Assessing energy potential in maize and paper agroindustrial waste through recycling and bioenergy transformation. TreeDimensional, v. 12, e024033, 2023. 
  75. NERY, Í. R. A. M.; GONÇALVES, R. de A.; SETTE JUNIOR, C. R.; CHAGAS, M. P. Potential of three woody species from the Brazilian Cerrado for pulp and paper production. TreeDimensional, v. 10, e023008, 2023. 
  76. NOGUEIRA, E. A.; OLIVEIRA, B. M.; BULCÃO-NETO, R. F.; SOARES, F. A systematic review of the literature on machine learning methods applied to high throughput phenotyping in agricultural production. IEEE Latin America Transactions, v. 21, n. 7, p. 783-796, 2023. 
  77. OLIVEIRA, A. L. M. de; BENTO, J. A. C.; FIDELIS, M. C.; DIAS, M. C.; BARROS, H. E. A. de; NATARELLI, C. V. L.; LAGO, R. C. do; BARBOSA, J. W.; OSSANI, P. C.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S.; TONOLI, G. H. D.; CARVALHO, E. E. N.; FRANCO, M.; CIRILLO, M. Â.; VILAS BOAS, E. V. de B. Effect of pine, eucalyptus, and corn straw nanofibers on the structural properties of rice flour-based biodegradable films. Industrial Crops and Products, v. 191, e115929, 2023. 
  78. OLIVEIRA, C. M. de; OSHIQUIRI, L. H.; ALMEIDA, N. O.; STEINDORF, A. S.; ROCHA, M. R. da; GEORG, R. C.; ULHOA, C. J. Trichoderma harzianum transcriptome in response to the nematode Pratylenchus brachyurus. Biological Control, v. 183, e105245, 2023. 
  79. OLIVEIRA, H. F. E. de; VIANA, T. E. de F.; MESQUITA, M.; FARIA, L. C.; SILVA, T. D. da; VALE, L. S. R.; SILVA, J. A. O. S. Aspectos produtivos da cultura do feijoeiro sob lâminas de irrigação via pivô central. Contribuciones a las Ciencias Sociales, v. 16, n. 3, p. 1232-1243, 2023. 
  80. PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; CASTRO, S. R. de; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Atmosfera modificada e diferentes temperaturas de armazenamento no rabanete fertilizado com biofertilizante. Revista de Biotecnologia & Ciência, v. 12, e14023, 2023. 
  81. PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; CASTRO, S. R. de; NASCIMENTO, A. dos R.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Efeito da urina de vaca no desenvolvimento e estado nutricional do rabanete ‘Vip Crimson’. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 6, n. 3, p. 2214-2229, 2023. 
  82. PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; PAIXÃO, M. R. R.; FRANÇA, B. S. A.; CAPUCHINHO, F. F.; SOUZA, E. R. B. de; SILVA, F. A. da. Hidroresfriamento em mangabas submetidas a diferentes tempertaturas de armazenamento. Concilium, v. 23, n. 19, p. 533-546, 2023. 
  83. PINTO, R. B.; FERREIRA, R. dos S. B.; GONÇALVES, A. R.; TELLES, M. P. de C.; CHAVES, L. J.; REZENDE, A. A.; DINIZ FILHO, J. A. F.; MANSANO, V. de F. Untangling Hymenaea stigonocarpa complex (Fabaceae) using population genetics and morphology. Botanical Journal of the Linnean Society, v. 202, n. 1, p. 134-147, 2023. 
  84. RABELO, M. W. de O.; GRIEBELER, N. P. Locação automatizada de terraços com uso de trator agrícola orientado por sistema global de navegação por satélites. Contemporânea, v. 3, n. 7, p. 5189-5209, 2023. 
  85. RODRIGUES, P. H. F.; CASTIGLIONI, G. L.; SUAREZ, C. A. G.; MONTANO, I. D. C. Fermentação de uma de mistura de xilose/xilulose por as leveduras de S. cerevisiae e S. stipitis. Observatorio de la Economía Latinoamericana, v. 21, n. 11, p. 19972-19983, 2023. 
  86. ROMÃO, H. A. A.; FREIRE, K. Z. S.; ALCÂNTARA, C. H. F. de; CARNEIRO, J. A.; DIAS, R. de O.; PEREIRA, J. M. Estratégias para divulgação científica em entomologia: um relato do projeto Meu Amigo Inseto. Educação Pública, v. 23, n. 19, p. 1-4, 2023. 
  87. RUFINO, M. P. M. X.; TORRES, C. M. M. E.; MELO, F. R. de; FIGUEIREDO, L. T. M. de; ROCHA, S. J. S. S. da; SCHETTINI, B. L. S.; VILLANOVA, P. H.; FREITAS, M. F. de; ZANUNCIO, J. C.; KERKOFF, L. A.; RIBEIRO, F. C.; VERLY, O. M.; COSTA, W. da S. Floristic composition and dispersal syndrome: how can environmental factors affect the Cracidae refuge in a secondary Atlantic Forest fragment?. Trees, Forests and People, v. 11, e100374, 2023. 
  88. SANTINONI, G. F. D.; MORAIS, R. A.; LEAL, G. F.; REIS, V. S. dos; MARTINS, G. A. de S.; DAMIANI, C. Agroindustrial valorization of baru almond oil (Dipteryx alata) through sustainable techniques: a study on nutritional quality, oxidative stability, fatty acid, and tocopherol profile. Biomass Conversion And Biorefinery, v. 23, e04578, 2023. 
  89. SANTOS, A. C.; SETTE JUNIOR, C. R.; SILVA, M. F. da; LEMES, A. da S. A.; CALIL, F. N.; SILVA NETO, C. de M. Biomass and carbon stocks in Eucalyptus spp. litterfall in an integrated production system. Idesia, v. 41, n. 2, p. 35-43, 2023. 
  90. SANTOS, C. R. da S.; TEIXEIRA, S. M.; CRUZ, J. E.; BRON, P. C. Perception of producers and consumers on the adoption of genetically modified food: the case of the transgenic bean BRSFC401 RMD. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 61, n. 2, e25027-19, 2023. 
  91. SANTOS, F. R. dos; SOUZA, J. L. da C.; SILVA, B. R. da; PEREIRA, C. C. de O.; FLORES, R. A.; SOUZA, E. R. B. de. Yield of essential oil from varieties of Citrus sinensis (L.) Osbeck. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 45, e496, 2023. 
  92. SANTOS, L. O. dos; COSTA, R. B. da; SANTOS, M. M. dos; COSTA, B. L. R. da; NOGUEIRA, J. C. M. Dosagens de nitrogênio e produção de menta (Mentha piperita L.). Revista Uniaraguaia, v. 18, n. 3, p. 138-148, 2023. 
  93. SILVA, E. G.; RODRIGUES, P. H. F.; CASTIGLIONI, G. L.; SUAREZ, C. A. G.; SEVERINO, V. G. P.; MONTANO, I. D. C. Process intensification of continuous xylitol production in a 3D printing fixedbed microbioreactor by immobilized co-culture of Saccharomyces cerevisiae and Pachysolen tannophilus. Chemical Engineering and Processing, v. 192, e109522, 2023. 
  94. SILVA, É. M. da; GUEDES, M. L.; CRISPIM FILHO, A. J.; CIAPPINA, A. L.; REIS, E. F. dos; RESENDE, M. P. M. Genetic parameters and selection for multiple traits in recurrent selection populations of maize. Revista Ceres, v. 70, n. 3, p. 81-90, 2023. 
  95. SILVA, F. de C.; MARTINS, S. M.; PEREIRA, H. S.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C. Strategies for the selection of common bean lines for yield and commercial grain quality. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e03403, 2023. 
  96. SILVA, J. B. A. da; ALMEIDA, G. L. P. de; SILVA, M. V. da; OLIVEIRA-JUNIOR, J. F. de; PANDORFI, H.; SOUSA, A. M. O. de; MARINHO, G. T. B.; GIONGO, P. R.; FERREIRA, M. B.; SOUSA, J. S. de; MESQUITA, M.; ALMEIDA, A. C. dos S. Characterization of water status and vegetation cover change in a watershed in northeastern Brazil. Journal of South American Earth Sciences, v. 130, e104546, 2023. 
  97. SILVA, M. M. M. da; ALVES, V. M.; AMORIM, K. A.; SILVA, E. P. da; DAMIANI, C. Cagaita (Eugenia dysenterica) jams with paste and dough textures: physical, chemical, and antioxidant evaluation. Food Science and Technology, v. 43, e0000038, 2023. 
  98. SILVA, M. V. da; PANDORFI, H.; PEIXOTO, M. S. M.; BARBOSA FILHO, J. A. D.; ALMEIDA, G. L. P. de; SILVA, I. J. O. da; OLIVEIRA, K. P. L. de; VIANA, V. de S. S.; OLIVEIRA-JÚNIOR, J. F. de; GUISELINI, C.; MARINHO, G. T. B.; MESQUITA, M.; SANTOS, R. C.; MACÊDO, G. A. P. de A.; FERREIRA, M. B.; JARDIM, A. M. da R. F.; SILVA, J. L. B. da. Vaginal temperature modeling in Holstein cows and cluster analysis by the cophenetic correlation coefficient. Journal of Thermal Biology, v. 115, e103580, 2023. 
  99. SILVA, N. R. R. do N.; CAVALCANTE, R. B. M.; SILVA, F. A. da. Bioactive compounds of jaboticaba (Plinia sp.). São Paulo: Dialética, 2023.
  100. SILVA, N. R. R. do N.; CAVALCANTE, R. B. M.; SILVA, F. A. da. Nutritional properties of buriti (Mauritia flexuosa) and health benefits. Journal of Food Composition and Analysis, v. 117, e105092, 2023.
  101. SILVA, T. H. C.; SILVA, D. G. da; RIBEIRO, D. D. Conflitos, soberania hídrica e os fins da água: efeitos sobre famílias camponesas e geraizeiras de Petrolina (PE) e Correntina (BA). Revista da Faculdade de Direito, v. 47, n. 1, e71676, 2023. 
  102. SOUSA, P. H. C. de; SOUSA, H. J. de; CHAGAS, M. P.; BINOTI, D. H. B.; VENTUROLI, F.; RESENDE, R. T. Combining digital imaging and artificial neural networks for individual volumetric estimation of non-straight trees. TreeDimensional, v. 11, e2023037, 2023. 
  103. TANNÚS, C. M.; SANTOS, A. C.; PEREIRA, G. S. J.; ALVES, M. G.; CORRÊA, L. V. T.; PARRELLAA, R. A. da C.; SETTE JUNIOR, C. R. Technical feasibility of sorghum biomass for briquettes production. TreeDimensional, v. 11, e2023023, 2023. 
  104. TAY, W. T.; MEAGHER JUNIOR, R. L.; CZEPAK, C.; GROOT, A. T. Spodoptera frugiperda: ecology, evolution, and management options of an invasive species. Annual Review of Entomology, v. 68, n. 1, p. 299-317, 2023. 
  105. TEIXEIRA, L. de C.; CALIL, F. N.; BARROS, M. de M. A evolução dos sistemas integrados de produção no Brasil e os desafios da gestão para a sustentabilidade econômica. Revista GeoPantanal, v. 18, n. 35, p. 343-361, 2023. 
  106. TOMÉ, A. C.; SILVA, F. A. da; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T. Evaluating microencapsulated oregano (Origanum vulgare) aqueous extract as a bioactive ingredient on the overall quality of ready-to-cook fish products made from tilapia byproduct during frozen storage. Applied Food Research, v. 3, n. 1, e100274, 2023. 
  107. TORRES, G. X.; DIAS, F. M.; PATROCINIO, W. C. T. do; SOUSA, K. D. de; PAIXÃO, M. R. R.; SOUZA, E. R. B. de. Propriedades físicas e potencial fisiológico de sementes de baruzeiro e desenvolvimento inicial da muda em função da biometria de frutos. Contribuciones a las Ciencias Sociales, v. 16, n. 11, p. 28285-28305, 2023. 
  108. VALE, N. K. A. do; ABDALA, K. de O. Aptidão agrícola e fragilidades ambientais evidenciadas no território Vale do Araguaia - GO. Geosul, v. 38, n. 88, p. 276-300, 2023. 
  109. VASCONCELLOS, F. C. F. de; GRISA, C.; CRUZ, F. T. da. As narrativas da FAO sobre segurança alimentar: uma análise da convivência de paradigmas políticos conflitantes. In: SCHUBERT, N. M.; TONIN, J.; SCHNEIDER, S. (org.). Desafios e tendências da alimentação contemporânea: consumo, mercados e ação pública. Porto Alegre: Ed. UFRGS, 2023. p. 89-116. 
  110. VERA, R.; MATTEUCCI, M. B. de A.; MATTEUCCI, T. M. de A. Gastronomia ecososial: culinária e doceria dos Cerrados. Curitiba: Reflexão Acadêmica, 2023. 
  111. VINHANDELLI, A. R.; BRITO, A. A. de; FARIA, R. C. de; CAMPOS, L. F. C.; GOULART, G. A. S.; TEIXEIRA, G. H. de A.; NASCIMENTO, A. R. do; CUNHA JÚNIOR, L. C. Near infrared spectroscopy as a tool for agricultural expertise: identification of tomato seedlings. Acta Scientiarum: Technology, v. 45, e61270, 2023. 
  112. WEGNER, D.; FOGUESATTO, C. R.; ZULIANI, A. L. Firm performance in uncertain times: the importance of networking capabilities. Journal of Small Business and Enterprise Development, v. 30, n. 2, p. 369-389, 2023.