ABREU, K. M. de; SANTOS, D. de C.; PENNACCHI, J. P.; CALIL, F. N.; MOURA, T. M.; ALVES, E. M.; OLIVEIRA, T. C. de; SILVA, F. G.; FERREIRA, J. B. G.; FIALHO, A. R.; SOUZA, S. O. de. Differential tolerance of four tree species to glyphosate and mesotrione used in agrosilvopastoral systems. New Forests, v. 53, n. 5, p. 831-850, 2022.
ALVES JÚNIOR, J.; ARAÚJO, R.; CAMPOS, P. F.; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P. Produtividade e margem de contribuição agrícola da cana-de-açúcar em colheita precoce e tardia no Cerrado. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil: volume 5. Guarujá: Científica, 2022. p. 454-468.
ALVES JÚNIOR, J.; CAMPOS, P. F.; SOUSA, L. M. de; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P. Controle de irrigação suplementar e avaliação do crescimento e produção de plantas de cana-de-açúcar de terceira safra na região do Cerrado. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil: volume 5. Guarujá: Científica, 2022. p. 147-174.
ALVES JÚNIOR, J.; NARCISO, M. G.; SILVEIRA, P. M. da; HEINEMANN, A. B.; BEZERRA, R. de S.; BATTISTI, R.; EVANGELISTA, A. W. P.; CASAROLI, D.; SANTOS, J. C. C. dos; KNAPP, F. M. Software para manejo da irrigação na cultura do tomate para processamento industrial em Goiás. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil: volume 5. Guarujá: Científica, 2022. p. 485-504.
BENTO, J. A. C.; MORAIS, D. K.; FERREIRA, K. C.; BASSINELLO, P. Z.; CARVALHO, R. N.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Physicochemical and functional properties of aged grains flour from different dry common beans. Journal of Food Processing and Preservation, v. 46, n. 3, e16397, 2022.
BUENO, A. M.; FLORES, R. A.; FERREIRA, E. P. de B.; ANDRADE, A. F. de; LIMA, F. R. S. de; SOUZA JUNIOR, J. P. de; ABDALA, K. de O.; MESQUITA, M.; PRADO, R. de M. Effects of foliar silicon application, seed inoculation and splitting of N fertilization on yield, physiological quality, and economic viability of the common bean. Silicon, v. 14, p. 4169-4181, 2022.
DINIZ-FILHO, J. A. F.; SOARES, T. N.; CHAVES, L. J.; TERRIBILE, L. C.; TELLES, M. P. C. Isolation-by-ecology in a neotropical Savanna tree. Tree Genetics & Genomes, v. 18, n. 3, e23, 2022.
FERNANDES, R. D. M.; MELO, D. M. de; ELLI, E. F.; BATTISTI, R. Climate change impacts on rainfed and irrigated soybean yield in Brazil’s new agricultural frontier. Theoretical and Applied Climatology, v. 147, n. 6, p. 803-816, 2022.
FERNANDES, T. F. S.; SILVA, R. V. de O.; FREITAS, D. L. D. de; SANCHES, A. G.; SILVA, M. B. da; CUNHA JUNIOR, L. C.; LIMA, K. G. de; TEIXEIRA, G. H. de A. Sex type determination in papaya seeds and leaves using near infrared spectroscopy combined with multivariate techniques and machine learning. Computers and Electronics in Agriculture, v. 193, e106674, 2022.
FERREIRA, K. C.; BENTO, J. A. C.; CALIARI, M.; BASSINELLO, P. Z.; BERRIOS, J. de J. Dry bean proteins: extraction methods, functionality, and application in products for human consumption. Cereal Chemistry, v. 99, n. 1, p. 67-77, 2022.
JARDIM, A. M. da R. F.; SILVA, J. R. I.; SILVA, M. V. da; SOUZA, L. S. B. de; ARAÚJO JÚNIOR, G. do N.; ALVES, H. K. M. N.; MESQUITA, M.; SOUZA, P. J. de O. P. de; TEIXEIRA, A. H. de C.; SILVA, T. G. F. da. Modelling the Darcy-Weisbach friction factor and the energy gradient of the lateral line. Irrigation and Drainage, v. 71, n. 2, p. 320-332, 2022.
JESUS, J. M. I. de; RODRIGUES, A. B. L.; PAULA, K. L. M. de; CUNHA, M. G. da. Pestalotiopsis microspora causes leaf spot on Adenium obesum. Journal of Phytopathology, v. 170, n. 6, p. 408-413, 2022.
JUSTINO, L. F.; BATTISTI, R.; STONE, L. F.; HEINEMANN, A. B. In silico assessment of sowing dates and nitrogen management in common bean crops. European Journal of Agronomy, v. 133, e126434, 2022.
KOTHARI, K.; BATTISTI, R.; BOOTE, K. J.; ARCHONTOULIS, S. V.; CONFALONE, A.; CONSTANTIN, J.; CUADRA, S. V.; DEBAEKE, P.; FAYE, B.; GRANT, B.; HOOGENBOOM, G.; VAN DER LAAN, J. Q.; SILVA, F. A. M. da; MARIN, F. R.; NEHBANDANI, A.; NENDEL, C.; PURCELL, L. C.; QIAN, B.; RUANE, A. C.; SCHOVING, C.; SILVA, E. H. F. M.; SMITH, W.; SOLTANI, A.; SRIVASTAVA, A.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; SLONE, S.; SALMERÓN, M. Are soybean models ready for climate change food impact assessments?European Journal of Agronomy, v. 135, e126482, 2022.
MARQUES, E.; ABREU, V. P. de; SILVA, M. R.; CASTRO, K. H. M. de; CENCI, M. L. da S.; ALMEIDA, A. C.; CUNHA, M. G. da. Antifungal potential of Trichoderma afroharzianum metabolites. International Journal of Agriculture & Biology, v. 28, n. 1, p. 181-186, 2022.
MATTEUCCI, M. B. de A.; SOUZA, L. M. de; SANTOS, M. M. dos; VERA, R. Determinação da viabilidade de sementes de pequi (Caryocar brasiliense Camb - Caryocaraceae) através do teste de tetrazólio. In: CATAPAN, B. L. S. B. (org.). Meio ambiente e ecologia: perspectivas e transformações. Curitiba: Reflexão Acadêmica, 2022. p. 61-70.
MEDRADO, L. de C.; SANTOS, G. G.; CORRECHEL, V.; SILVA, G. C. da; FLORES, R. A.; SEVERIANO, E. da C.; MESQUITA, M.; FIGUEIREDO, C. C. de. Evaluation of sugarcane root growth through images obtained via the minirhizotron method in a Ferralsol in the Midwest region of Brazil. Sugar Tech, e01220, 2022.
NENDEL, C.; RECKLING, M.; DEBAEKE, P.; SCHULZ, S.; BERG-MOHNICKE, M.; CONSTANTIN, J.; FRONZEK, S.; HOFFMANN, M.; JAKSIC, S.; KERSEBAUM, K.-C.; KLIMEK-KOPYRA, A.; RAYNAL, H.; SCHOVING, C.; STELLA, T.; BATTISTI, R. Future area expansion outweighs increasing drought risk for soybean in Europe. Global Change Biology, v. 2022, e16556, 2022.
MIRANDA, B. M.; ALMEIDA, V. O.; FERNANDES, K. F.; BATISTA, K. A.; SILVA, F. A. da. Antioxidant and emulsifying properties of a galactose-rich heteropolysaccharide from peels. Food Science and Technology International, e2211006, 2022.
MORAES, D. H. M. de; MESQUITA, M.; GRACIANO-RIBEIRO, D.; ARAÚJO, D. S. de; BATTISTI, R.; FLORES, R. A.; MELO, H. C. de; CASAROLI, D. The effect of xylem vessel diameter on potential hydraulic conductivity in different rice stem longitudinal positions. Flora, v. 295, e152147, 2022.
NASCIMENTO-SILVA, N. R. R. do; BASTOS, R. P.; SILVA, F. A. da. Jambolan (Syzygium cumini (L.) Skeels)): a review on its nutrients, bioactive compounds and health benefits. Journal of Food Composition and Analysis, v. 109, e104491, 2022.
PEIXOTO, M. de M.; FLORES, R. A.; COUTO, C. A. do; PACHECO, H. D. N.; PRADO, R. de M.; SOUZA JUNIOR, J. P.; CASTRO NETTO, J. A.; GRACIANO RIBEIRO, D. Silicon application increases biomass yield in sunflower by improving the photosynthesizing leaf area. Silicon, v. 14, n. 1, p. 275-280, 2022.
QUINTANILHA, K. T.; CORCIOLI, G.; NASCIMENTO, A. dos R.; BORGES, L. C. Utilização de imagens de VANT como ferramenta para levantamento de dados da produção de tomate de mesa no estado de Goiás. In: FONTGALLAND, I. L. (org.). Geoprocessamento e geoeconomia: análises multidisciplinares. Campina Grande: Amplla, 2022. p. 100-116.
RAMOS, M. O.; CRUZ, F. T. da; COELHO-de-SOUZA, G. Cadeia do açaí juçara no Sul do Brasil: reflexões sobre sua trajetória como instrumento de proteção e valorização da sociobiodiversidade na Mata Atlântica. In: PARRADO-BARBOSA, A.; RUIZ, E. N.; TRICHES, R. M. (org.). Sustentabilidade, circuitos curtos de abastecimento e compras públicas de alimentos. Chapecó: Ed. UFFS, 2022. p. 93-110.
RESENDE, R. T.; BOREM, A.; LEITE, H. G. Eucalipto: do plantio à colheita. São Paulo: Oficina de Textos, 2022.
RIBEIRO, A. E. C.; OLIVEIRA, A. R.; SILVA, A. C. M. da; GARCIA, M. C.; RIBEIRO, K. de O.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. High fiber content snack bars made with maize biomass flour, rice flakes and oat flakes: physicochemical properties and sensory acceptance. Food Science and Technology International, v. 0, e22210851, 2022.
SANTOS, A. M. S.; FARIA, R. C.; PEREIRA, I.; LIMA, L. A. S. de; LEAL, C. M.; NASCIMENTO, A. dos R.; SIMAS, R. C.; LIMA, N. M.; VAZ, B. G. Paper spray ionization mass spectrometry applied for quantification of pesticides and discrimination from tomato varieties (Solanum lycopersicum). Journal of Food Composition and Analysis, v. 109, e104467, 2022.
SANTOS, D. P.; SANTOS, G. G.; OLIVEIRA, V. A. de; SILVA, G. C. da; FLORES, R. A.; AZEVEDO, A. C.; SOUZA JÚNIOR, V. S. de; PEREIRA, M. G. Probable causes of hardening of redoximorphic features in Plinthosols of the Araguaia river floodplain, central region of Brazil. Geoderma Regional, v. 31, e00583, 2022.
SANTOS, E. A.; EVANGELISTA, Z. R.; BUENO, J. A.; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T.; BATAUS, L. A.; FERNANDES, K. F.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Effects of ultrasound assisted emulsification on overall quality of reduced-sodium “spam-like” products elaborated with tilapia filleting by-products. Journal of Food Processing and Preservation, v. 46, n. 8, e16726, 2022.
SANTOS, E. A. dos; RIBEIRO, A. E. C.; BARCELOS, T. T.; NEVES, G. A. da R.; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Shelf life of sodium-reduced ready-to-eat fish product made with by-products from fish and fruit processing subjected to high-intensity ultrasound. Innovative Food Science & Emerging Technologies, v. 78, e103021, 2022.
SANTOS, G. G.; ROSETTO, S. C.; BARBOSA, R. S.; MELO, N. B.; MOURA, M. C. S. de; SANTOS, D. P.; FLORES, R. A.; COLLIER, L. S. Are chemical properties of the soil influenced by cover crops in the Cerrado/Caatinga ecotone?Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 53, n. 1, e1984507, 2022.
SILVA, M. F. da; LIMA, P. A. F.; NOVAES, E.; SETTE JÚNIOR, C. R.; VALE, A. T. do. Wood energy quality of Eucalyptus spp. clones established under different soil types in the Brazilian Cerrado. Canadian Journal of Forest Research, v. 52, n. 5, e0234, 2022.
SILVA, M. V. da; MORAES, A. S.; PANDORFI, H.; OLIVEIRA JÚNIOR, J. F. de; SILVA, J. L. B. da; BATISTA, P. H. D.; JARDIM, A. M. da R. F.; ALMEIDA, G. L. P. de; SANTANA, T. C.; MESQUITA, M. A geostatistical assessment of the natural and anthropogenic factors that influence groundwater quality in the Beberibe aquifer in northeastern Brazil. Environmental Earth Sciences, v. 81, e450, 2022.
SILVA, M. V. da; PANDORFI, H.; OLIVEIRA-JÚNIOR, J. F. de; SILVA, J. L. B. da; ALMEIDA, G. L. P. de; MONTENEGRO, A. A. de A.; MESQUITA, M.; FERREIRA, M. B.; SANTANA, T. C.; MARINHO, G. T. B.; COSTA, A. R. da; GIONGO, P. R. Remote sensing techniques via Google Earth Engine for land degradation assessment in the Brazilian semiarid region, Brazil. Journal of South American Earth Sciences, v. 120, e104061, 2022.
SILVA, V. L. da; FREITAS, P. V. D. X. de; FRANÇA, A. F. de S.; FERREIRA, R. N.; OLIVEIRA, L. G. de; LEANDRO, W. M.; REBOUÇAS, G. F.; SILVA NETO, C. de M. e. Silage quality of two energy-cane cultivars produced with different additives. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 23, e202100432022, 2022.
TECH, L.; PIRES, L. F.; BRINATTI, A. M.; SAAB, S. C.; CORRECHEL, V.; MOMOLI, R. S. Elemental and radiation attenuation parameter analyses to characterize a Cambisol from the Serra Dourada State Park, Brazil. Environmental Earth Sciences, v. 81, n. 3, e63, 2022.
VAN DER VELDEN, R.; FONSECA-ZANG, W. da; ZANG, J.; CLYDE-SMITH, D.; LEANDRO, W. M.; PARIKH, P.; BORRION, A.; CAMPOS, L. C. Closed-loop organic waste management systems for family farmers in Brazil. Environmental Technology, v. 43, n. 15, p. 2252-2269, 2022.
VERA, R.; GODINHO, K. C. A.; MATTEUCCI, M. B. de A. Entomofagia e a segurança alimentar. In: CATAPAN, B. L. S. B. (org.). Meio ambiente e ecologia: perspectivas e transformações. Curitiba: Reflexão Acadêmica, 2022. p. 87-97.
WEBER, I. D.; CZEPAK, C.; ALBERNAZ-GODINHO, K. C.; BORGES, K. M. B.; COELHO, A. S. G. Validation of a sampling method: using one square centimeter for sampling the immature stages of Bemisia tabaci in soybean. Entomologia Experimentalis et Applicata, v. 170, n. 6, p. 488-494, 2022.