Produção Bibliográfica EA/UFG 2022

  1. ABREU, K. M. de; SANTOS, D. de C.; PENNACCHI, J. P.; CALIL, F. N.; MOURA, T. M.; ALVES, E. M.; OLIVEIRA, T. C. de; SILVA, F. G.; FERREIRA, J. B. G.; FIALHO, A. R.; SOUZA, S. O. de. Differential tolerance of four tree species to glyphosate and mesotrione used in agrosilvopastoral systems. New Forests, v. 53, n. 5, p. 831-850, 2022.
  2. AGUIAR, F. C. de O.; GUARIGLIA, B. A. D.; BRITO, A. A. de; CAMPOS, L. F. C.; NASCIMENTO, A. dos R.; CORRÊA, G. de C.; CUNHA JUNIOR, L. C. Validação prática de modelos de infravermelho próximo para tomate: sólidos solúveis e acidez. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 21, n. 2, p. 114-122, 2022. 
  3. ALMEIDA, N. O.; OLIVEIRA, C. M. de; ULHOA, C. J.; CÔRTES, M. V. de C. B.; LOBO JÚNIOR, M.; ROCHA, M. R. da. Trichoderma harzianum and Trichoderma asperellum are potential biocontrol agents of Meloidogyne javanica in banana cv. Grande Naine. Biological Control, v. 175, e105054, 2022. 
  4. ALVES, V. M.; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C. Technological applicability of mama-cadela (Brosimium gaudichaudii Trecúl) seed flour in gingerbread. Revista Ciência Agronômica, v. 53, e20207297, 2022. 
  5. ALVES JÚNIOR, J.; ARAÚJO, R.; CAMPOS, P. F.; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P. Produtividade e margem de contribuição agrícola da cana-de-açúcar em colheita precoce e tardia no Cerrado. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil: volume 5. Guarujá: Científica, 2022. p. 454-468. 
  6. ALVES JÚNIOR, J.; CAMPOS, P. F.; SOUSA, L. M. de; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P. Controle de irrigação suplementar e avaliação do crescimento e produção de plantas de cana-de-açúcar de terceira safra na região do Cerrado. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil: volume 5. Guarujá: Científica, 2022. p. 147-174. 
  7. ALVES JÚNIOR, J.; NARCISO, M. G.; SILVEIRA, P. M. da; HEINEMANN, A. B.; BEZERRA, R. de S.; BATTISTI, R.; EVANGELISTA, A. W. P.; CASAROLI, D.; SANTOS, J. C. C. dos; KNAPP, F. M. Software para manejo da irrigação na cultura do tomate para processamento industrial em Goiás. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil: volume 5. Guarujá: Científica, 2022. p. 485-504. 
  8. AMORIM, K. A.; DUTCOSKY, S. D.; BECKER, F. S.; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C. CATA questionnaire to assess the sensory attributes of ideal whole grape juice. International Journal of Health Science, v. 2, n. 8, p. 1-6, 2022. 
  9. ANDRADE, A. F. de; BUENO, A. M.; CARVALHO, A. dos S. de; LIMA, M. L. de; FLORES, R. A.; ABDALA, K. de O.; PRADO, R. de M.; SOUZA JUNIOR, J. P. de. Innovative soluble silicon leaf source increase gas exchange, grain yield and economic viability in common bean. Silicon, v. 14, p. 3739-3747, 2022. 
  10. ANDRADE, A. F. de; FLORES, R. A.; CASAROLI, D.; BUENO, A. M.; SOUZA, M. A. P. de; JARDIM, C. C. S.; ABDALA, K. de O.; MARQUES, E. P.; MESQUITA, M. Biometric and physiological relationships and yield of sugarcane in relation to soil application of potassium. Sugar Tech, v. 24, n. 2, p. 473-484, 2022. 
  11. ARAÚJO, K. K. S.; MORGADO, C. M. A.; VESPUCCI, I. L.; SILVA, F. A. da; CAMPOS, A. J. de. Caracterização pós-colheita de cagaitas submetidas a radiação UV-C. Revista Concilium, v. 22, n. 6, p. 274-288, 2022. 
  12. BENÍCIO, L. P. F.; COLLIER, L. S. Mixtures of phosphorus sources of different solubilities and uptake efficiency in corn intercropped with cover crops. Revista Agri-Environmental Sciences, v. 8, ed. esp., e022009, 2022. 
  13. BENTO, J. A. C.; MORAIS, D. K.; BERSE, R. S. de; BASSINELLO, P. Z.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Functional, thermal, and pasting properties of cooked carioca bean (Phaseolus vulgaris L.) flours. Applied Food Research, v. 2, n. 1, e100027, 2022. 
  14. BENTO, J. A. C.; MORAIS, D. K.; FERREIRA, K. C.; BASSINELLO, P. Z.; CARVALHO, R. N.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Physicochemical and functional properties of aged grains flour from different dry common beans. Journal of Food Processing and Preservation, v. 46, n. 3, e16397, 2022.
  15. BIZINOTO, G. B. G.; SOUZA, C. B. de; NERIS JUNIOR, C. P. Avaliação de indicadores zootécnicos e econômicos de propriedades leiteiras no estado de Goiás. Revista Agrária Acadêmica, v. 5, n. 1, p. 178-189, 2022. 
  16. BRITO, A. A. de; CAMPOS, F.; NASCIMENTO, A. dos R.; DAMIANI, C.; SILVA, F. A. da; TEIXEIRA, G. H. de A.; CUNHA JUNIOR, L. C. Non-destructive determination of color, titratable acidity, and dry matter in intact tomatoes using a portable Vis-NIR spectrometer. Journal of Food Composition and Analysis, v. 107, e104288, 2022. 
  17. BUENO, A. M.; FLORES, R. A.; FERREIRA, E. P. de B.; ANDRADE, A. F. de; LIMA, F. R. S. de; SOUZA JUNIOR, J. P. de; ABDALA, K. de O.; MESQUITA, M.; PRADO, R. de M. Effects of foliar silicon application, seed inoculation and splitting of N fertilization on yield, physiological quality, and economic viability of the common bean. Silicon, v. 14, p. 4169-4181, 2022. 
  18. CAMARGO, F. A. de O.; BATTISTI, R.; DALCHIAVON, F. C. Maize grain supply and demand for the animal protein chain in the Rio Grande do Sul State, Brazil. Ciência Rural, v. 52, n. 11, e20210259, 2022. 
  19. CAMARGO, F. A. de O.; BATTISTI, R.; KNAPP, F. M.; DALCHIAVON, F. C. Maize yield gain using irrigation in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 26, n. 9, p. 688-694, 2022. 
  20. CAMPOS, L. F. C.; VENDRUSCOLO, E. P.; CAMPOS, C. M. de A.; TERAMOTO, A.; SELEGUINI, A. Preliminary results on agronomic behavior of table grapes on different rootstocks in Brazilian Cerrado conditions. Agriculturae Conspectus Scientificus, v. 87, n. 3, p. 265-276, 2022. 
  21. CARLONI, P. R.; MELO, P. G. S.; MELO, L. C.; FARIA, L. C. de; SOUZA, T. L. P. O. de; ALMEIDA, V. M. de; CARVALHO, H. W. L. de; PEREIRA FILHO, I. A.; AGUIAR, M. S. de; PEREIRA, H. S. Genotype by environment interaction in common bean cultivars for iron and zinc concentration in grains. Semina: Ciências Agrárias, v. 43, n. 4, p. 1787-1804, 2022. 
  22. CASCÃO, L. M.; SANTANA, P. N. de; COSTA, N. V.; CRISPIM FILHO, A. J.; MENDES-RESENDE, M. P.; MELO, P. G. S. Inbreeding depression and genetic variability of populations for green maize production. Revista Ceres, v. 69, n. 6, p. 709-719, 2022. 
  23. CASTRO, J. P. V. de; LEANDRO, W. M.; BRAIL, E. P. F.; FERREIRA, K. R. S.; OLIVEIRA, C. B. A. de; PASSOS, P. B. Eficiência agronômica de remineralizador do solo de micaxisto na sucessão milheto-soja. Research, Society and Development, v. 11, n. 14, e76111435864, 2022. 
  24. CERVI, R. C.; ANDRADE, M. A.; CAVALLIERI, A. L. F.; MOURA, C. J. de; CAFÉ, M. B. Rheological characterization of rhea (Rhea iimericann) eggs subjected to different storage periods. Ciência Animal Brasileira, v. 23, e72577E, 2022. 
  25. CORCIOLI, G.; MEDINA, G. da S.; ARRAIS, C. A. Missing the target: Brazil's agricultural policy indirectly subsidizes foreign investments to the detriment of smallholder farmers and local agribusiness. Frontiers in Sustainable Food Systems, v. 5, e796845, 2022. 
  26. CORREIA, G. R.; MACHADO, J. C.; ALMEIDA, S. S.; SANTOS, L. A. C.; COSTA, R. de L.; CALIL, F. N.; SILVA NETO, C. de M. e. Produção científica sobre resíduos de poda urbana: uma análise cienciométrica. Revista Brasileira de Geografia Física, v. 15, n. 4, p. 1701-1714, 2022. 
  27. COSTA, N. V.; CASCÃO, L. M.; SANTANA, P. N.; GUEDES, M. L.; RESENDE, M. P. M.; CHAVES, L. J. Selection of maize lines and prediction of hybrid and synthetic means using intergroup topcrosses. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 22, n. 3, e423722311, 2022. 
  28. COUTO, C. A. do; SOUZA, J. L. da C.; SOUZA, E. R. B. de. Physiological analysis of micropropagated banana ‘BRS Conquista’ seedlings acclimatized under different substrates and organomineral fertilizer doses. Revista Brasileira de Fruticultura, v. 44, n. 4, e916, 2022. 
  29. DIAS, F. P. M.; LEANDRO, W. M.; FERNANDES, P. M.; XAVIER, F. A. da S. Impact of short-term land-use change on soil organic carbon dynamics in transitional agro-ecosystems: a case study in the Brazilian Cerrado. Carbon Management, v. 13, n. 1, p. 238-248, 2022. 
  30. DINIZ-FILHO, J. A. F.; SOARES, T. N.; CHAVES, L. J.; TERRIBILE, L. C.; TELLES, M. P. C. Isolation-by-ecology in a neotropical Savanna tree. Tree Genetics & Genomes, v. 18, n. 3, e23, 2022. 
  31. FERNANDES, R. D. M.; MELO, D. M. de; ELLI, E. F.; BATTISTI, R. Climate change impacts on rainfed and irrigated soybean yield in Brazil’s new agricultural frontier. Theoretical and Applied Climatology, v. 147, n. 6, p. 803-816, 2022. 
  32. FERNANDES, T. F. S.; SILVA, R. V. de O.; FREITAS, D. L. D. de; SANCHES, A. G.; SILVA, M. B. da; CUNHA JUNIOR, L. C.; LIMA, K. G. de; TEIXEIRA, G. H. de A. Sex type determination in papaya seeds and leaves using near infrared spectroscopy combined with multivariate techniques and machine learning. Computers and Electronics in Agriculture, v. 193, e106674, 2022. 
  33. FERREIRA, K. C.; BENTO, J. A. C.; CALIARI, M.; BASSINELLO, P. Z.; BERRIOS, J. de J. Dry bean proteins: extraction methods, functionality, and application in products for human consumption. Cereal Chemistry, v. 99, n. 1, p. 67-77, 2022. 
  34. FLORES, R. A.; CARVALHO, A. dos S. de; BUENO, A. M.; MARTINS, C.; ANDRADE, A. F. de; XAVIER, M. F. N.; MESQUITA, M.; SANTOS, G. G.; CASAROLI, D.; LEANDRO, W. M. Establishment of DRIS standards and indices for ratoon cane production in the southern region of Goiás, Brazil. Sugar Tech, v. 24, n. 6, p. 1710-1727, 2022. 
  35. FLORES, R. A.; SOUZA, M. A. P. de; ANDRADE, A. F. de; BUENO, A. M.; ABDALA, K. de O.; SOUZA JÚNIOR, J. P. de; PRADO, R. M.; SANTOS, G. G.; MESQUITA, M. Does foliar application of silicon under natural water stress conditions increase rice yield in subtropical dry regions? Silicon, v. 14, p. 3591–3600, 2022. 
  36. FLORES, R. A.; SOUZA, M. A. P. de; SANTOS, A. C. A. dos; SANTOS, T. M.; ANDRADE, A. F. de; BUENO, A. M.; CARVALHO, L. M. P. de; COLLIER, L. S.; SANTOS, G. G.; MESQUITA, M. Does soil granulometry influence leaching rates of potassium even after administration of increasing irrigation depths? Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 53, n. 4, e2017451, 2022.
  37. FREITAS, A. M. P.; CORCIOLI, G.; CRUZ, F. T. da. Retrato das agroindústrias e dos programas governamentais de apoio à agroindústria familiar no brasil. Revista de Economia e Agronegócio, v. 20, n. 2, p. 1-21, 2022. 
  38. GOMES, N. R.; PIERRE, B. S.; ALMEIDA, R. R. de; MORGADO, C. M. A.; CUNHA JUNIOR, L. C.; CAMPOS, A. J. de. Quality of cold-pressed murici juice subjected to different concentrations of ascorbic acid. Scientia Plena, v. 18, n. 2, e023101, 2022. 
  39. JARDIM, A. M. da R. F.; SILVA, J. R. I.; SILVA, M. V. da; SOUZA, L. S. B. de; ARAÚJO JÚNIOR, G. do N.; ALVES, H. K. M. N.; MESQUITA, M.; SOUZA, P. J. de O. P. de; TEIXEIRA, A. H. de C.; SILVA, T. G. F. da. Modelling the Darcy-Weisbach friction factor and the energy gradient of the lateral line. Irrigation and Drainage, v. 71, n. 2, p. 320-332, 2022. 
  40. JESUS, J. M. I. de; RODRIGUES, A. B. L.; PAULA, K. L. M. de; CUNHA, M. G. da. Pestalotiopsis microspora causes leaf spot on Adenium obesum. Journal of Phytopathology, v. 170, n. 6, p. 408-413, 2022.
  41. JORDÃO, L. R.; BARREIRA, S.; ARAÚJO, L. G. de O. Termos de ajustamento de conduta em áreas rurais de Goiás e a falsa sensação de recomposição do dano ambiental. Interações, v. 23, n. 4, p. 1013-1036, 2022. 
  42. JUSTINO, L. F.; ALVES JÚNIOR, J.; BATTISTI, R.; STONE, L. F.; HEINEMANN, A. B. Viabilidade da irrigação suplementar do feijoeiro na época das águas. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2022. 
  43. JUSTINO, L. F.; BATTISTI, R.; STONE, L. F.; HEINEMANN, A. B. In silico assessment of sowing dates and nitrogen management in common bean crops. European Journal of Agronomy, v. 133, e126434, 2022. 
  44. KAI, P. M.; OLIVEIRA, B. M. de; COSTA, R. M. da. Deep learning-based method for classification of sugarcane varieties. Agronomy, v. 12, e2722, 2022. 
  45. KOTHARI, K.; BATTISTI, R.; BOOTE, K. J.; ARCHONTOULIS, S. V.; CONFALONE, A.; CONSTANTIN, J.; CUADRA, S. V.; DEBAEKE, P.; FAYE, B.; GRANT, B.; HOOGENBOOM, G.; VAN DER LAAN, J. Q.; SILVA, F. A. M. da; MARIN, F. R.; NEHBANDANI, A.; NENDEL, C.; PURCELL, L. C.; QIAN, B.; RUANE, A. C.; SCHOVING, C.; SILVA, E. H. F. M.; SMITH, W.; SOLTANI, A.; SRIVASTAVA, A.; VIEIRA JUNIOR, N. A.; SLONE, S.; SALMERÓN, M. Are soybean models ready for climate change food impact assessments? European Journal of Agronomy, v. 135, e126482, 2022. 
  46. LEÃO-ARAÚJO, É. F.; FERREIRA, E. A. S.; SILVA, M. A.; COSTA, L. L.; PEIXOTO, N.; SOUZA, E. R. B. de. Dehydration tolerance and storage sensitivity of Campomanesia adamantium seeds. Bioscience Journal, v. 38, e38069, 2022. 
  47. LIMA, C. G. B. de; NOLETO, A. R.; SENA, L. L. S.; NUNES, L. B. M.; BORGES, M. V.; ROSA, V. M. N.; SOUZA, A. R. M. de. Ciclo de oficinas: uma estratégia para diminuição da evasão. Revista MultiAtual, v. 3, n. 3, p. 108-112, 2022. 
  48. LIMA, M. S. de; RESENDE, O.; PLÁCIDO, G. R.; SILVA, J. A. G. e; CÉLIA, J. A.; CALIARI, M.; OLIVEIRA, D. E. C. de; CORREIA, J. S.; SILVA, M. A. P. da. Effects of drying temperature on the bioactive and technological properties of turmeric (Curcuma longa L.) flour. Food Science and Technology, v. 42, e76122, 2022. 
  49. MACHADO, A. A. de O.; OLIVEIRA, I. L.; SENA, L. L. S.; NUNES, L. B. M.; BORGES, M. V.; SOUZA, A. R. M. de. Extensão universitária em tempos de pandemia: ciência em casa. Revista MultiAtual, v. 3, n. 3, p. 113-119, 2022. 
  50. MARIN, F. R.; ZANON, A. J.; MONZON, J. P.; ANDRADE, J. F.; SILVA, E. H. F. M.; RICHTER, G. L.; ANTOLIN, L. A. S.; RIBEIRO, B. S. M. R.; RIBAS, G. G.; BATTISTI, R.; HEINEMANN, A. B.; GRASSINI, P. Protecting the Amazon forest and reducing global warming via agricultural intensification. Nature Sustainability, v. 5, n. 12, p. 1018-1026, 2022. 
  51. MARQUES, E.; ABREU, V. P. de; SILVA, M. R.; CASTRO, K. H. M. de; CENCI, M. L. da S.; ALMEIDA, A. C.; CUNHA, M. G. da. Antifungal potential of Trichoderma afroharzianum metabolites. International Journal of Agriculture & Biology, v. 28, n. 1, p. 181-186, 2022. 
  52. MARQUES, V. P. M. de A.; CRUZ, F. T. da. Processamento de alimentos pela agricultura familiar no Rio Grande do Sul pelas lentes do censo agropecuário 2017. DRd: Desenvolvimento Regional em Debate, v. 12, ed. esp., p. 239-264, 2022. 
  53. MEDRADO, L. de C.; SANTOS, G. G.; CORRECHEL, V.; SILVA, G. C. da; FLORES, R. A.; SEVERIANO, E. da C.; MESQUITA, M.; FIGUEIREDO, C. C. de. Evaluation of sugarcane root growth through images obtained via the minirhizotron method in a Ferralsol in the Midwest region of Brazil. Sugar Tech, e01220, 2022. 
  54. MELO, A. P. C. de; FERNANDES, P. M.; SILVA-NETO, C. de M. e; SOUZA, E. R. B. de; MELO, A. C. C. de; SELEGUINI, A. Potato genotypes and environments under potato in the Brazilian Cerrado biome. Ciência Rural, v. 52, n. 5, e20210093, 2022. 
  55. NENDEL, C.; RECKLING, M.; DEBAEKE, P.; SCHULZ, S.; BERG-MOHNICKE, M.; CONSTANTIN, J.; FRONZEK, S.; HOFFMANN, M.; JAKSIC, S.; KERSEBAUM, K.-C.; KLIMEK-KOPYRA, A.; RAYNAL, H.; SCHOVING, C.; STELLA, T.; BATTISTI, R. Future area expansion outweighs increasing drought risk for soybean in Europe. Global Change Biology, v. 2022, e16556, 2022. 
  56. MENDES, N. de S. R.; MÁRSICO, E. T.; OLIVEIRA, T. F. de; ELLIES, M.-P.; HOCQUETTE, J.-F.; CHRIKI, S. La production de viande bovine au Brésil et ses perspectives de développement. Viandes & Produits Carnés, v. 38, e3841, 2022. 
  57. MENEZES, C. T.; CASAROLI, D.; HEINEMANN, A. B.; MOSCHETTI, V. C.; BATTISTI, R. The impact of gridded weather database on soil water availability in rice crop modeling. Theoretical and Applied Climatology, v. 147, n. 1, p. 1401-1414, 2022. 
  58. MESQUITA, G. M.; SANTOS, F. C. V. dos; DORES, A. L.; CORRECHEL, V. Spatial variability of hydraulic conductivity of saturated soil in conservation unit. Revista de Agricultura Neotropical, v. 9, n. 1, e6532, 2022. 
  59. MIRANDA, B. M.; ALMEIDA, V. O.; FERNANDES, K. F.; BATISTA, K. A.; SILVA, F. A. da. Antioxidant and emulsifying properties of a galactose-rich heteropolysaccharide from peels. Food Science and Technology International, e2211006, 2022.
  60. MIRANDA, B. M.; CRUZ, M. V.; CAMPOS, I. T. N. de; FERNANDES, K. F.; SILVA, F. A. da. A halochromic film containing Plinia cauliflora peel anthocyanins loaded into a cashew gum polysaccharide-polyvinyl alcohol matrix. Waste and Biomass Valorization, v. 13, n. 5, p. 2565-2574, 2022. 
  61. MOMOLI, R. S.; OLIVEIRA, T. B.; SANTOS, L. O.; CORRECHEL, V.; FARIA, K. M. S. de. Atributos morfológicos e físicos dos solos das trilhas turísticas da APA das nascentes do Rio Vermelho, Goiás. Revista Formação, v. 29, n. 54, p. 167-197, 2022. 
  62. MONTEIRO, L. A.; RAMOS, R. M.; BATTISTI, R.; SOARES, J. R.; OLIVEIRA, J. C.; FIGUEIREDO, G. K. D. A.; LAMPARELLI, R. A. C.; NENDEL, C.; LANA, M. A. Potential use of data-driven models to estimate and predict soybean yields at national scale in Brazil. International Journal of Plant Production, v. 16, n. 4, p. 691-703, 2022. 
  63. MORAES, D. H. M. de; MESQUITA, M.; GRACIANO-RIBEIRO, D.; ARAÚJO, D. S. de; BATTISTI, R.; FLORES, R. A.; MELO, H. C. de; CASAROLI, D. The effect of xylem vessel diameter on potential hydraulic conductivity in different rice stem longitudinal positions. Flora, v. 295, e152147, 2022. 
  64. MORAIS, G. C.; RESENDE, R. T.; CHAVES, L. J. Improve for better use: exploitation potential, advances and gaps in the conservation and breeding of Hancornia speciosa: a review. TreeDimensional, v. 9, e022005, 2022. 
  65. MOREIRA JÚNIOR, W. N.; COSTA, N. V.; CHAVES, L. J. Analysis of heterosis components and prediction of hybrid means based on intergroup topcrosses in maize. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 22, n. 1, e40702219, 2022. 
  66. MORGADO, C. M. A.; SILVA, L. R. da; CORRÊA, T. de O.; SANTOS, A. P. dos; CUNHA JUNIOR, L. C.; CAMPOS, A. J. de. Refrigeração e atmosfera modificada na conservação de frutas: uma breve revisão. Scientific Electronic Archives, v. 15, n. 10, p. 52-57, 2022. 
  67. NASCIMENTO, A. dos R.; CAMPOS, L. F. C.; VITAL, R. G.; EVANGELISTA, Z. R.; NEVES, J. G. Introdução. In: ZAMBOLIM, L.; QUEZADO-DUVAL, A. M. (org.). Produção integrada do tomateiro tutorado: subsídios para produção integrada. Viçosa: Ed. UFV, 2022. p. 1-13. 
  68. NASCIMENTO, A. dos R.; FARIA, R. C. de; NASCIMENTO, M. V.; FURQUIM, M. G. D. Grupos varietais e cultivares. In: ZAMBOLIM, L.; QUEZADO-DUVAL, A. M. (org.). Produção integrada do tomateiro tutorado: subsídios para produção integrada. Viçosa: Ed. UFV, 2022. p. 14-32.
  69. NASCIMENTO, A. dos R.; FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, M. P.; FARIA, R. C.; MORGADO, C. M. A.; GUIMARÃES, M. A. S. Classificação. In: ZAMBOLIM, L.; QUEZADO-DUVAL, A. M. (org.). Produção integrada do tomateiro tutorado: subsídios para produção integrada. Viçosa: Ed. UFV, 2022. p. 285-294.
  70. NASCIMENTO, A. dos R.; MORGADO, C. M. A.; CUNHA JUNIOR, L. C. Colheita e pós-colheita. In: ZAMBOLIM, L.; QUEZADO-DUVAL, A. M. (org.). Produção integrada do tomateiro tutorado: subsídios para produção integrada. Viçosa: Ed. UFV, 2022. p. 274-284.
  71. NASCIMENTO, A. dos R.; MORGADO, C. M. A.; CUNHA JUNIOR, L. C. Embalagens e comercialização. In: ZAMBOLIM, L.; QUEZADO-DUVAL, A. M. (org.). Produção integrada do tomateiro tutorado: subsídios para produção integrada. Viçosa: Ed. UFV, 2022. p. 295-303. 
  72. NASCIMENTO, A. dos R.; MORGADO, C. M. A.; AGUIAR, F. C. de O.; SANTANA, I. G.; LAGO, I. N.; MOURA, A. C. M.; CUNHA JUNIOR, L. C. Produção de variedades de alface destinadas ao processamento mínimo. Scientific Electronic Archives, v. 15, n. 1, p. 1-6, 2022. 
  73. NASCIMENTO, D. do; SILVEIRA, J. P.; CRUZ, F. T. da. O trabalho de mulheres assentadas da reforma agrária no contexto de uma agroindústria familiar. Revista Retratos de Assentamentos, v. 25, n. 2, p. 185-208, 2022. 
  74. NASCIMENTO-SILVA, N. R. R. do; BASTOS, R. P.; SILVA, F. A. da. Jambolan (Syzygium cumini (L.) Skeels)): a review on its nutrients, bioactive compounds and health benefits. Journal of Food Composition and Analysis, v. 109, e104491, 2022.
  75. NERIS, K. A.; TEIXEIRA, A. da S.; SOUZA, A. R. M.; MACHADO, A. A. de O.; LEITE, I. O. Impacto do programa de educação tutorial sobre a vida de seus participantes. Studies in Education Sciences, v. 3, n. 1, p. 352-364, 2022. 
  76. NOLETO, A. R.; GUIMARÃES, A. P. N.; MENDONÇA, M. C.; GONÇALVES, M. A. B.; SILVEIRA, M. F. A.; SOUZA, A. R. M. de. Conhecimento da população sobre frutos nativos do Cerrado brasileiro. Research, Society and Development, v. 11, n. 14, e520111436585, 2022. 
  77. OLIVEIRA, C. F. D.; CARDOSO, L. A. da C.; VENDRUSCOLO, F. Production of pigments by Monascus ruber CCT0302 in culture media containing maltose as substrate. Frontiers In Sustainable Food Systems, v. 6, e1029017, 2022. 
  78. PACHECO, L. C. P. da S.; SOUSA, J. E. S. de; SOUZA JÚNIOR, V. S. de; DAMIN, V. Oxyfluorfen bioavailability in Brazilian Savanna soils. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 52, e73107, 2022. 
  79. PAULA, J. A. M. de; CASTIGLIONI, G. L.; BRITO, L. F.; SILVA, A. M. R. da; BEZERRA, D. G.; CONÇEICÃO, E. C. Mechanical drying of Azadirachta indica A. Juss. seeds: a tool to keep quality of this eco-friendly bio-insecticide. Fronteiras, v. 11, n. 1, p. 39-44, 2022. 
  80. PEIXOTO, M. de M.; FLORES, R. A.; COUTO, C. A. do; PACHECO, H. D. N.; PRADO, R. de M.; SOUZA JUNIOR, J. P.; CASTRO NETTO, J. A.; GRACIANO RIBEIRO, D. Silicon application increases biomass yield in sunflower by improving the photosynthesizing leaf area. Silicon, v. 14, n. 1, p. 275-280, 2022. 
  81. PEREIRA, B. R.; AGUIAR, R. A. de; PIRES, L. L. Consumption of ornamental plants and the initial impacts of Covid-19 pandemic. Biodiversidade Brasileira, v. 12, n. 2, p. 1-11, 2022. 
  82. PEREIRA, J. M.; SANTOS, T. T. M. dos; SOLIMAN, E. P.; DIAS, T. K. R.; BALDIN, E. L. L.; WILCKEN, C. F. Survival and performance of Sarsina violascens (Lepidoptera:Lymantriidae) larvae on Eucalyptus species and hybrids. Phytoparasitica, v. 50, n. 3, p. 13-20, 2022. 
  83. QUINTANILHA, K. T.; CORCIOLI, G.; NASCIMENTO, A. dos R.; BORGES, L. C. Utilização de imagens de VANT como ferramenta para levantamento de dados da produção de tomate de mesa no estado de Goiás. In: FONTGALLAND, I. L. (org.). Geoprocessamento e geoeconomia: análises multidisciplinares. Campina Grande: Amplla, 2022. p. 100-116. 
  84. RAMOS, M. O.; CRUZ, F. T. da; COELHO-de-SOUZA, G. Cadeia do açaí juçara no Sul do Brasil: reflexões sobre sua trajetória como instrumento de proteção e valorização da sociobiodiversidade na Mata Atlântica. In: PARRADO-BARBOSA, A.; RUIZ, E. N.; TRICHES, R. M. (org.). Sustentabilidade, circuitos curtos de abastecimento e compras públicas de alimentos. Chapecó: Ed. UFFS, 2022. p. 93-110. 
  85. RESENDE, R. T.; BOREM, A.; LEITE, H. G. Eucalipto: do plantio à colheita. São Paulo: Oficina de Textos, 2022.
  86. RIBEIRO, A. E. C.; OLIVEIRA, A. R.; SILVA, A. C. M. da; GARCIA, M. C.; RIBEIRO, K. de O.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. High fiber content snack bars made with maize biomass flour, rice flakes and oat flakes: physicochemical properties and sensory acceptance. Food Science and Technology International, v. 0, e22210851, 2022. 
  87. RODRIGUES, A. B. L.; JESUS, J. M. I. de; PAULA, K. L. M. de; CUNHA, M. G. da. Charcoal rot of Stevia rebaudiana caused by Macrophomina phaseolina in Brazil. Journal of Plant Pathology, v. 104, e1561, 2022. 
  88. SANTANA, I. G.; BRITO, A. A. de; AGUIAR, F. C. de O.; CAMPOS, L. F. C.; CORRÊA, G. de C.; NASCIMENTO, A. dos R.; CUNHA JUNIOR, L. C. An alternative method for identification of industrial tomato hybrids using NIRS. Revista Engenharia na Agricultura, v. 30, n. 1, p. 175-194, 2022. 
  89. SANTOS, A. J. da S.; JORGE, A. G. L. S.; SOUZA, I. R.; MOREIRA, A. N. H. Comparação entre produtos de sensoriamento remoto obtidos por sensores orbitais e RPAS aplicados à conservação de precisão. Enciclopédia Biosfera, v. 19, n. 41, p. 26-34, 2022. 
  90. SANTOS, A. M. S.; FARIA, R. C.; PEREIRA, I.; LIMA, L. A. S. de; LEAL, C. M.; NASCIMENTO, A. dos R.; SIMAS, R. C.; LIMA, N. M.; VAZ, B. G. Paper spray ionization mass spectrometry applied for quantification of pesticides and discrimination from tomato varieties (Solanum lycopersicum). Journal of Food Composition and Analysis, v. 109, e104467, 2022. 
  91. SANTOS, D. P.; SANTOS, G. G.; OLIVEIRA, V. A. de; SILVA, G. C. da; FLORES, R. A.; AZEVEDO, A. C.; SOUZA JÚNIOR, V. S. de; PEREIRA, M. G. Probable causes of hardening of redoximorphic features in Plinthosols of the Araguaia river floodplain, central region of Brazil. Geoderma Regional, v. 31, e00583, 2022.
  92. SANTOS, E. A.; EVANGELISTA, Z. R.; BUENO, J. A.; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T.; BATAUS, L. A.; FERNANDES, K. F.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Effects of ultrasound assisted emulsification on overall quality of reduced-sodium “spam-like” products elaborated with tilapia filleting by-products. Journal of Food Processing and Preservation, v. 46, n. 8, e16726, 2022.
  93. SANTOS, E. A. dos; RIBEIRO, A. E. C.; BARCELOS, T. T.; NEVES, G. A. da R.; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Shelf life of sodium-reduced ready-to-eat fish product made with by-products from fish and fruit processing subjected to high-intensity ultrasound. Innovative Food Science & Emerging Technologies, v. 78, e103021, 2022. 
  94. SANTOS, F. L. de S.; SILVA, W. T. da; CALIL, F. N.; CUNHA, P. P. da; COSTA, R. B. da; XIMENES, P. A. Desiccation of forage plants from Urochloa genus using glyphosate herbicide. Revista de Agricultura Neotropical, v. 9, n. 1, e6772, 2022. 
  95. SANTOS, G. G.; ROSETTO, S. C.; BARBOSA, R. S.; MELO, N. B.; MOURA, M. C. S. de; SANTOS, D. P.; FLORES, R. A.; COLLIER, L. S. Are chemical properties of the soil influenced by cover crops in the Cerrado/Caatinga ecotone? Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 53, n. 1, e1984507, 2022.
  96. SILVA, D. M. G.; LISBOA, R. S.; VENTUROLI, F. Guia para identificação de 10 espécies florestais da Escola de Agronomia da Universidade Federal de Goiás. Goiânia: Pró-Floresta, 2022. 
  97. SILVA, E. J. R. da; CORCIOLI, G.; CRUZ, F. T. da. Participação da agricultura familiar no Programa Nacional da Alimentação Escolar durante a pandemia da Covid-19 em municípios do estado de Goiás. Campo-Território, v. 17, n. 48, p. 217-235, 2022.
  98. SILVA, L. R. da; MARQUES, M. G.; DIANESE, É. de C.; RODRIGUES, F.; OLIVEIRA, T. A. S. de; DUARTE, E. A. A.; SANTOS, S. X. dos; CARVALHO, D. D. C. Pathogenic characterization of Pestalotiopsis grandis-urophylla isolates using mycelial suspension. Journal of Agricultural Science, v. 14, n. 9, p. 65-70, 2022. 
  99. SILVA, M. F. da; LIMA, P. A. F.; NOVAES, E.; SETTE JÚNIOR, C. R.; VALE, A. T. do. Wood energy quality of Eucalyptus spp. clones established under different soil types in the Brazilian Cerrado. Canadian Journal of Forest Research, v. 52, n. 5, e0234, 2022.
  100. SILVA, M. R.; CASTRO, K. H. M. de; SANTOS, A. M. A.; CUNHA, M. G. da; MARQUES, E. Eucalyptus species extracts inhibiting in vitro growth of the phytobacterium Xanthomonas campestris pv. campestris. Scientia Forestalis, v. 50, e3813-8, 2022. 
  101. SILVA, M. V. da; MORAES, A. S.; PANDORFI, H.; OLIVEIRA JÚNIOR, J. F. de; SILVA, J. L. B. da; BATISTA, P. H. D.; JARDIM, A. M. da R. F.; ALMEIDA, G. L. P. de; SANTANA, T. C.; MESQUITA, M. A geostatistical assessment of the natural and anthropogenic factors that influence groundwater quality in the Beberibe aquifer in northeastern Brazil. Environmental Earth Sciences, v. 81, e450, 2022. 
  102. SILVA, M. V. da; PANDORFI, H.; OLIVEIRA-JÚNIOR, J. F. de; SILVA, J. L. B. da; ALMEIDA, G. L. P. de; MONTENEGRO, A. A. de A.; MESQUITA, M.; FERREIRA, M. B.; SANTANA, T. C.; MARINHO, G. T. B.; COSTA, A. R. da; GIONGO, P. R. Remote sensing techniques via Google Earth Engine for land degradation assessment in the Brazilian semiarid region, Brazil. Journal of South American Earth Sciences, v. 120, e104061, 2022. 
  103. SILVA, P. M. e; MOREIRA, J. W.; BARREIRA, S. Maturidade fisiológica e morfológica de sementes de quaresmeira (Tibouchina granulosa Cogn.). Enciclopédia Biosfera, v. 19, n. 41, p. 169-182, 2022. 
  104. SILVA, R. F. da; MOURA, E. G.; LISKA, G. R.; OLIVEIRA, G. C. de; FERREIRA, D. F.; DIAS JUNIOR, M. S.; SANTOS, G. G. Modelling soil water retention to identify management influence on soil pore characteristics. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 94, n. 4, e20190944, 2022. 
  105. SILVA, V. L. da; FREITAS, P. V. D. X. de; FRANÇA, A. F. de S.; FERREIRA, R. N.; OLIVEIRA, L. G. de; LEANDRO, W. M.; REBOUÇAS, G. F.; SILVA NETO, C. de M. e. Silage quality of two energy-cane cultivars produced with different additives. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v. 23, e202100432022, 2022. 
  106. SILVA, Y. F.; VALADARES, R. V.; DIAS, H. B.; CUADRA, S. V.; CAMPBELL, E. E.; LAMPARELLI, R. A. C.; MORO, E.; BATTISTI, R.; ALVES, M. R.; MAGALHÃES, P. S. G.; FIGUEIREDO, G. K. D. A. Intense pasture management in Brazil in an integrated crop-livestock system simulated by the DayCent model. Sustainability, v. 14, n. 6, p. 3517, 2022. 
  107. SILVA NETO, C. de M. e; FREITAS, P. V. D. X. de; PINA, I. J. de; SANTOS, B. C. dos; RODRIGUES, N. C. A.; SILVEIRA, A. L. R. da; GONZAGA, G. F.; CALIL, F. N. Nutrient composition of some important Brazilian Savanna trees and their potential for animal feed. Australian Journal of Crop Science, v. 16, n. 3, p. 415-423, 2022. 
  108. SIQUEIRA, A. C. da; HENDLER, V. M.; SCALON, L.; MOURA, C. F. de; CRUZ, F. T. da. O Prato do trabalhador: conectando urbano e rural por meio do vale-alimentação da Papayas. Desenvolvimento em Questão, n. 58, e11834, 2022. 
  109. SOUSA, F. G. de; BARREIRA, S. Mogno africano (Khaya spp.): um estudo bibliométrico. Enciclopédia Biosfera, v. 19, n. 40, p. 42-54, 2022. 
  110. SOUZA, H. J. de; MIGUEL, E. P.; RESENDE, R. T.; MATRICARDI, E. A. T.; REZENDE, A. V.; LEAL, F. A.; SANTOS, M. L. dos. Effects of functional traits on the spatial distribution and hyperdominance of tree species in the Cerrado biome. iForest: Biogeosciences and Forestry, v. 15, n. 5, p. 339-348, 2022. 
  111. SOUSA, M. F. L. de; MOREIRA, A. N. H.; CIAPPINA, A. L. Avaliação de degradação de pastagens com o uso de sensoriamento remoto e índices de vegetação. Enciclopédia Biosfera, v. 19, n. 39, p. 48-58, 2022. 
  112. SOUSA, M. A. de; OLIVEIRA, M. M.; ASOBIA, P. C.; FLORES, R. A.; FERREIRA, E. P. de B. Agroeconomic response of inoculated common bean as affected by nitrogen application along the growth cycle. Semina: Ciências Agrárias, v. 43, n. 6, p. 2531-2546, 2022. 
  113. SOUZA NETO, M. A. de; BENTO, J. A. C.; GAMA, A. R.; RODRIGUEZ, A. G.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M.; BATAUS, L. A. M. Production of lignocellulosic enzymes by Streptomyces thermocerradoensis I3 in unconventional culture medium. International Journal of Pharamceutical Research and Applications, v. 7, n. 1, p. 1510-1519, 2022. 
  114. TAVARES, R. S.; SILVA, P. A. N. da; MACHADO, L. B.; NASCIMENTO, A. dos R.; CARNEIRO, L. C.; VIEIRA, J. D. G. Antagonism of different species of Lactobacillus spp. against phytobacteria. Research, Society and Development, v. 11, n. 2, e28011225760, 2022. 
  115. TAY, W. T.; RANE, R. V.; PADOVAN, A.; WALSH, T. K.; ELFEKIH, S.; DOWNES, S.; NAM, K.; D’ALENÇON, E.; ZHANG, J.; WU, Y.; NÈGRE, N.; KUNZ, D.; KRITICOS, D. J.; CZEPAK, C.; OTIM, M. H.; GORDON, K. H. J. Global population genomic signature of Spodoptera frugiperda (fall armyworm) supports complex introduction events across the old world. Communications Biology, v. 5, e297, 2022. 
  116. TECH, L.; PIRES, L. F.; BRINATTI, A. M.; SAAB, S. C.; CORRECHEL, V.; MOMOLI, R. S. Elemental and radiation attenuation parameter analyses to characterize a Cambisol from the Serra Dourada State Park, Brazil. Environmental Earth Sciences, v. 81, n. 3, e63, 2022. 
  117. TEIXEIRA, W. G.; BRASIL, E. P. F.; LEANDRO, W. M.; SOUSA, J. L. de O.; BORGES, C. C. M.; ARAUJO, W. A. de. Soil acidity indicators for liming in tropical acid soils cropped with soybean under short- and long-term no-tillage systems. Journal of Agricultural Science, v. 14, n. 8, p. 59-71, 2022. 
  118. TIAGO NETO, L. J.; PEREIRA, J. M.; RODRIGUES, O. D.; LIMA, N. L.; FROIO, L. de L.; FLECHTMANN, C. A. H. Diversity of Scolytinae, Platypodinae (Curculionidae) and Bostrichidae in Hevea brasiliensis (Willd ex A Juss) in Hevea brasiliensis in the state of Goiás, Brazil. Ciência Florestal, v. 32, n. 1, p. 493-503, 2022. 
  119. TOMÉ, A. C.; MÁRSICO, E. T.; SILVA, G. S. da; COSTA, D. P. da; GUIMARÃES, J. de T.; RAMOS, G. L. de P. A.; ESMERINO, E. A.; SILVA, F. A. Effects of the addition of microencapsulated aromatic herb extracts on fatty acid profile of different meat products. Food Science and Technology, v. 42, e62622, 2022. 
  120. TOMÉ, A. C.; SILVA, F. A. da. Alginate based encapsulation as a tool for the protection of bioactive compounds from aromatic herbs. Food Hydrocolloids for Health, v. 2, e100051, 2022. 
  121. VAN DER VELDEN, R.; FONSECA-ZANG, W. da; ZANG, J.; CLYDE-SMITH, D.; LEANDRO, W. M.; PARIKH, P.; BORRION, A.; CAMPOS, L. C. Closed-loop organic waste management systems for family farmers in Brazil. Environmental Technology, v. 43, n. 15, p. 2252-2269, 2022. 
  122. VELLANO, P.; MORAIS, R.; SOARES, C.; SOUZA, A. R. de; SANTOS, A. dos; MARTINS, G. A.; DAMIANI, C. Extraction and stability of pigments obtained from pitaya bark flour (Hylocereus costaricensis). Food Science and Technology, v. 42, e25421, 2022. 
  123. VELOZO, A. P.; PACHECO, A. R.; CALIL, F. N.; SILVA NETO, C. de M. e. Nutrients in litter of four eucalyptus clones under an integrated crop-livestock-forest system (CLFS). Ecologia e Nutrição Florestal, v. 10, p. e01, 2022. 
  124. VIEIRA, R. D.; SANTOS, H. S. T. dos; PIRES, N. M.; SOARES, S. da S.; SILVA, T. F. da; SILVA, P. M. da; VIEIRA, W. D.; LEANDRO, W. M. Sistema de plantio direto em hortaliças: o caso do tomateiro industrial em Goiás. Scientific Electronic Archives, v. 15, n. 4, p. 76-80, 2022. 
  125. WEBER, I. D.; CZEPAK, C.; ALBERNAZ-GODINHO, K. C.; BORGES, K. M. B.; COELHO, A. S. G. Validation of a sampling method: using one square centimeter for sampling the immature stages of Bemisia tabaci in soybean. Entomologia Experimentalis et Applicata, v. 170, n. 6, p. 488-494, 2022.