Produção Bibliográfica EA/UFG 2021

  1. ABDALLA, D. F.; FERREIRA, I. N. M.; MORAES, M. G. de; SOUZA, E. R. B. de. Comparative anatomy and histochemistry of fruits of four varieties of Hancornia speciosa Gomes (Apocynaceae). Desafios, v. 8, n. 2, p. 31-41, 2021. 
  2. ABDALA, K. de O.; BARBOSA NETO, M. A. Efeito da pressão agropecuária na zona de amortecimento do Parque Nacional das Emas. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 14, supl. 2, e7784, 2021. 
  3. ABREU, D. J. M. de; CARVALHO, E. E. N.; VILAS BOAS, E. V. de B.; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C. Antioxidant capacity of bioactive compounds from undervaluated red mombin seed (L.) affected by different drying stages. ACS Food Science & Technology, v. 2021, n. 1, p. 707-716, 2021.
  4. ABREU, D. J. M. de; MORAES, I. A. de; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C. Red mombin (Spondias purpurea L.) seed flour as a functional component in chocolate brownies. Journal of Food Science and Technology, v. 58, n. 2, p. 612-620, 2021. 
  5. ADORNO, B. V.; BARREIRA, S.; FERREIRA, M. E.; VELOSO, G. A. Influence of native and exotic tree plantations on biophysical indicators in the Brazilian Savanna. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 51, e65815, 2021.
  6. ALMEIDA, G. Q. de; ROCHA, J. R. A. S. de C.; PESSOA, H. P.; ALVES, F. M.; CHAVES, L. J. Selection of Hancornia speciosa germplasm accessions based on the FAI-BLUP index. Pesquisa Agropecuaria Tropical, v. 51, e67226, 2021. 
  7. ALMEIDA, M. V. M. de; FERREIRA, S. de F. B.; ASSUNÇÃO, S. G. S.; FALEIRO, H. T. Construção do conhecimento em Educação Ambiental a partir de oficinas de hortas escolares: evidências da aprendizagem significativa através do desenho. Revbea, v. 16, n. 4, p. 419-433, 2021. 
  8. ALMEIDA, R. de A.; ARAÚJO, R. C. R. de; BARBOSA, J. W.; MARTINS, M. S. Desenvolvimento de um arado de discos em miniatura para auxílio no ensino de suas regulagens. Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, v. 4, n. 1, p. 35-41, 2021. 
  9. ALVES, F. C.; GALLI, G.; MATIAS, F. I.; VIDOTTI, M. S.; MOROSINI, J. S.; FRITSCHE-NETO, R. Impact of the complexity of genotype by environment and dominance modeling on the predictive accuracy of maize hybrids in multi-environment prediction models. Euphytica, v. 217, e37, 2021. 
  10. ALVES, I. de P. D.; ALMEIDA, M. C. de; SOUTO, L. R. F.; OLIVEIRA, T. F. de. The effects of Curcuma longa L. leaf extracts on the prevention of oxidation in soybean oil. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, v. 20, n. 3, p. 325-336, 2021. 
  11. ALVES JÚNIOR, J.; SENA, C. C. R.; DOMINGOS, M. V. H.; KNAPP, F. M.; ALMEIDA, F. P.; BATTISTI, R.; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P. Diagnosis of irrigation management in the industrial tomato crop in Goiás, Brazil. Chemical Engineering Transactions, v. 87, n. 1, p. 415-420, 2021. 
  12. AMARAL, T. S. do; SANTOS, J. S. dos; ROSA, F. F.; PESSÔA, M. B.; CHAVES, L. J.; RIBEIRO, M. C.; COLLEVATTI, R. G. Agricultural landscape heterogeneity matter: responses of neutral genetic diversity and adaptive traits in a neotropical Savanna tree. Frontiers in Genetics, v. 11, e606222, 2021. 
  13. AMORIM, K. A.; DUTCOSKY, S. D.; DAMIANI, C. Check-all-that-apply: a técnica amplamente utilizada em análise sensorial. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá: Científica, 2021. p. 203-218. 
  14. ANDRADE, A. F. de; FLORES, R. A.; CASAROLI, D.; BUENO, A. M.; SOUZA, M. A. P. de; LIMA, F. S. R. de; MARQUES, E. P. K dynamics in the soil-plant system for sugarcane crops: a current field experiment under tropical conditions. Sugar Tech, v. 23, n. 6, p. 1247-1257, 2021. 
  15. ANDRADE, A. F. de; VIÇOSI, K. A.; BUENO, A. M.; FLORES, R. A.; SANTOS, C. L. R. dos; SANTOS, G. G.; MESQUITA, M. Nutritional and biomass aspects of Helianthus annuus according to boron application in the soil. Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 6, p. 899-908, 2021. 
  16. ANDRÉ, J. L.; OLIVEIRA, R. de S.; SETTE JUNIOR, C. R.; ALFENAS, A. C.; ZAUZA, E. Â. V.; SIQUEIRA, L. de; NOVAES, E. Wood volume of Eucalyptus clones established under different spacings in the Brazilian Cerrado. Forest Science, v. 67, n. 4, p. 478-489, 2021.
  17. ANTUNES JÚNIOR, E. de J.; ALVES JÚNIOR, J.; EVANGELISTA, A. W. P.; CASAROLI, D.; BATTISTI, R.; SENA, C. C. R. Water demand of sugarcane varieties obtained by lysimetry. Sugar Tech, v. 23, n. 16, p. 1010-1017, 2021.
  18. ANTUNES JÚNIOR, E. de J.; ALVES JÚNIOR, J.; SENA, C. C. R.; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P.; BATTISTI, R. Responses of different varieties of sugarcane to irrigation levels in the Cerrado. Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 8, p. 1110-1118, 2021. 
  19. ARAUJO, D. S. de; MORAES, D. H. M. de; MESQUITA, M.; FLORES, R. A.; BATTISTI, R.; SANTOS, G. G.; DEUS, F. P. de; FERRAREZI, R. S. Numerical modeling of microfluid dynamics in xylem vessels of Khaya grandifoliola. Water, v. 13, e 2723, 2021. 
  20. ARAÚJO, R. N.; ABDALA, K. de O.; MEDINA, G. da S. Impacto ambiental do turismo de pesca: aplicação da Lei da Cota Zero no Rio Araguaia, em Goiás. Interações, v. 22, n. 2, p. 597-607, 2021. 
  21. ARRAIS, C. A.; CORCIOLI, G.; MEDINA, G. da S. The role played by public universities in mitigating the coronavirus catastrophe in Brazil: solidarity, research and support to local governments facing the health crisis. Frontiers in Sociology, v. 6, e610297, 2021. 
  22. ARTHUR, V.; FLORES, I. J.; ALVES, M. L. C.; MOURA, C. J. de; SILVEIRA, M. F. A.; SOUZA, A. R. M. de. Effect of irradiation in honey inoculated with Bacillus sporothermodurans. Brazilian Journal of Radiation Sciences, v. 9, n. 1, p. 1-8, 2021. 
  23. ARTHUR, V.; MELLO, L. M. L.; ARAÚJO, M. F.; SILVEIRA, M. F. A.; SOUZA, A. R. M. de. Influence of irradiation on powder characteristics and chitosan solution. Brazilian Journal of Radiation Sciences, v. 9, n. 1, p. 1-8, 2021. 
  24. BARROS, J. C.; SOUZA, H. J. de; BARREIRA, S. Prognose de crescimento diamétrico de uma área restaurada no Cerrado. Research, Society and Development, v. 10, n. 6, e48510615949, 2021. 
  25. BARROS, M. de M.; NAVES, A. C. A. R.; CARVALHO, L. de; XIMENES, S. de L. S. A.; CALLIL, F. N.; RESENDE, R. T. Aspectos da cienciometria aplicados à tecnologia ILPF: da caracterização de um sistema integrado de produção à identificação das variáveis preditoras de adoção desta tecnologia no campo. In: NOBRE, C. P.; OLIVEIRA, A. C. S. de (org.). Estudos ambientais e agronômicos: resultados para o Brasil 5. São Luís: Pascal, 2021. p. 44-65. 
  26. BARROS, S. K. A.; SOUZA, A. R. M. de; DAMIANI, C.; PEREIRA, A. S.; ALVES, D. G.; CLEMENTE, R. C.; COSTA, D. M. da. Obtenção e caracterização de farinhas de caroço de açaí (Euterper oleracea) e de casca de bacaba (Oenocarpus bacaba). Research, Society and Development, v. 10, n. 4, e2710413724, 2021. 
  27. BARROS, S. K. A.; SOUZA, A. R. M. de; SILVA, F. S.; PIRES, C. R. F.; DAMIANI, C.; SILVEIRA, M. F. A.; SILVA, C. R. E. Elaboração de massa alimentícia fresca sem glúten enriquecida com farinha de resíduo de açaí (Euterpe oleracea Mart.) e bacaba (Oenocarpus bacaba Mart.). Research, Society and Development, v. 10, n. 6, e1810613722, 2021. 
  28. BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; CARVALHO, R. N.; SOUZA NETO, M. A. de; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Functional and pasting properties of colorful bean (Phaseolus vulgaris L.) flours: influence of the cooking method. Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, n. 11, e15899, 2021. 
  29. BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; MORAIS, D. K.; SOUZA NETO, M. A. de; BATAUS, L. A. M.; CARVALHO, R. N.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Pre-gelatinized flours of black and carioca bean by-products: development of gluten-free instant pasta and baked snacks. International Journal of Gastronomy and Food Science, v. 25, e100383, 2021. 
  30. BENTO, J. A. C.; FERREIRA, K. C.; FIDELIS, M. C.; SOUZA NETO, M. A. de; SILVA, G. de L. P. e; BATAUS, L. A. M.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Ultrasound modification of white garland-lily starch: functional, thermal, and pasting properties. Starch, v. 73, n. 3-4, e2000129, 2021. 
  31. BENTO, J. A. C.; RIBEIRO, P. R. V.; BASSINELLO, P. Z.; BRITO, E. S. de; ZOCOLLO, G. J.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Phenolic and saponin profile in grains of carioca beans during storage. LWT - Food Science and Technology, v. 139, e110599, 2021. 
  32. BENTO, J. A. C.; RIBEIRO, P. R. V.; SILVA, L. M. A. e; ALVES FILHO, E. G.; BASSINELLO, P. Z.; BRITO, E. S. de; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Chemical profile of colorful bean (Phaseolus vulgaris L.) flours: changes influenced by the cooking method. Food Chemistry, v. 356, e129718, 2021. 
  33. BEZERRA, D. G.; DEVILLA, I. A.; CONCEIÇÃO, E. C. da; CZEPAK, C.; ALBERNAZ-GODINHO, K. C.; CARAMORI, S. S.; PORTELA, R. C.; PAULA, J. A. M. de. Microencapsulated extracts from Azadirachta indica seeds: acquisition, characterization, and use in controlling Helicoverpa armigera. Drying Technology, v. 39, n. 10, p. 1325-1338, 2021.
  34. BOAVENTURA-NOVAES, C. R. D.; NOVAES, E.; MOTA, E. E. S.; TELLES, M. P. de C.; CHAVES, L. J. Genetic variability of the initial growth of Eugenia dysenterica DC.: implications for conservation and breeding. Pesquisa Agropecuaria Tropical, v. 51, e68756, 2021. 
  35. BORGES, M. V.; SOUSA, E. B. de; SILVEIRA, M. F. A.; SOUZA, A. R. M. de; ALVES, V. M.; NUNES, L. B. M.; BARROS, S. K. A. Propriedades físico-químicas e tecnológicas da farinha do resíduo de açaí e sua utilização. Research, Society and Development, v. 10, n. 5, e17810514517, 2021. 
  36. BRAGA, L. P.; AMORIM, K. A.; GOULART, G. A. S.; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C. Avaliação da decomposição térmica do óleo de semente de Annona crassiflora Mart. In: CORDEIRO, C. A. M.; SILVA, E. M. da.; SILVA, B. A. da. (org.). Ciência e tecnologia de alimentos: pesquisa e práticas contemporâneas. Guarujá: Científica, 2021. p. 106-118. 
  37. BRITO, A. A. de; CAMPOS, F.; NASCIMENTO, A. dos R.; CORRÊA, G. de C.; SILVA, F. A. da; TEIXEIRA, G. H. de A.; CUNHA JUNIOR, L. C. Determination of soluble solid content in market tomatoes using near-infrared spectroscopy. Food Control, v. 126, e108068, 2021.
  38. BRITO, A. A. de; CAMPOS, F.; NASCIMENTO, A. dos R.; DAMIANI, C.; SILVA, F. A. da; TEIXEIRA, G. H. de A.; CUNHA JUNIOR, L. C. Non-destructive determination of color, titratable acidity, and dry matter in intact tomatoes using a portable Vis-NIR spectrometer. Journal of Food Composition and Analysis, v. 104, e104288, 2021.
  39. BUENO, A. M.; ANDRADE, A. F. de; CARVALHO, A. dos S. de; FLORES, R. A.; ABDALA, K. de O.; SANTOS, G. G.; MESQUITA, M. Yield and physiological quality of common bean grains as a function of boron application in the soil. Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 6, p. 909-917, 2021. 
  40. BUENO, A. M.; FLORES, R. A.; ANDRADE, A. F. de; SOUZA, M. A. P. de; PEDREIRA, N. G.; COLLIER, L. S.; ABDALA, K. O. de; MESQUITA, M.; SANTOS, G. G. Grain yield and physiological parameters of gas exchange in common bean as a function of copper fertilization. Research, Society and Development, v. 10, n. 4, e42710414234, 2021. 
  41. BUENO, A. M.; FLORES, R. A.; FERREIRA, E. P. de B.; ANDRADE, A. F. de; LIMA, F. R. S. de; SOUZA, M. A. P. de; ALVES JÚNIOR, J.; MESQUITA, M. Productivity and gas exchanges of the common bean subjected to inoculation and nitrogen fertilization. Research, Society and Development, v. 10, n. 4, e54910414399, 2021. 
  42. BUENO, M. C.; RUIZ, E. N. F.; CRUZ, F. T. da. Escolhas alimentares no contexto de um município com relevante produção agrícola: a perspectiva dos ambientes alimentares em Palmeira das Missões - RS. Demetra, v. 16, e57825, 2021. 
  43. CAETANO, J. M.; ALVES JÚNIOR, J.; CASAROLI, D.; EVANGELISTA, A. W. P. Estimated productivity of sugarcane through the agro-ecological zone method. Revista Ceres, v. 68, n. 1, p. 1-9, 2021. 
  44. CALIL, F. N. A maternidade das árvores. In: FERREIRA, M. L.; ZABOTTO, A.; PERIOTTO, F. (org.). Verde urbano. Engenheiro Coelho: Unaspress, 2021. p. 166-167. 
  45. CAMPOS, H. de M.; OLIVEIRA, H. F. E. de; MESQUITA, M.; CASTRO, L. E. V. de; FERRAREZI, R. S. Low-cost open-source platform for irrigation automation. Computers and Electronics in Agriculture, v. 190, e106481, 2021. 
  46. CARVALHO, A. A.; VIEIRA, M. S.; SANTANA, N. L. N.; BORGES, R. F.; BORGES, R. B. R.; SILVEIRA, M. F. A.; SOUZA, A. R. M. de. Desenvolvimento de bala dura a partir da polpa de jatobá (Hymenaea stigonocarpa Mart). Scientific Electronic Archives, v. 13, n. 6, p. 22-26, 2021. 
  47. CASTIGLIONI, G. L.; FREITAS, F. F.; MOURA, C. J. de; OLIVEIRA, M. A. A. de. Biosorption study of magnesium, zinc, iron and selene in Spirulina platensis high concentration crops. Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e3910212154, 2021. 
  48. CASTRO, E. de C.; PACHECO, A. R.; SOUZA, C. B. de; WANDER, A. E. Estruturas de governança de transações das organizações detentoras de direitos de proteção em cultivares de feijão-comum no Brasil. Revista Razão Contábil & Finanças, v. 12, n. 2, p. 1-22, 2021. 
  49. CASTRO, R. S. de; GONÇALVES, A. R.; BRAGA-FERREIRA, R. dos S.; TELLES, M. P. de C.; CHAVES, L. J. Phenotypic variability of fruits and seeds in natural populations of Hymenaea stigonocarpa (Mart. Ex Hayne). Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 51, e67292, 2021. 
  50. CAVALCANTE, M. dos S.; NUNES, C. L. de M.; ABREU, D. P. de. Influência da taxa de câmbio no custo de produção da soja em Goiás, de 2010 a 2020. Revista UniAraguaia, v. 16, n. 3, p. 54-66, 2021.
  51. CHAVES, L. J. Triple full-sibs: a method for estimating components of genetic variance and progeny selection in plants. Crop Science, v. 61, n. 5, p. 3331-3339, 2021. 
  52. CORCIOLI, G.; PAULA, H. T. A. de; SILVEIRA, F. C.; ROSA, D. F. M. e. Cadeia produtiva do milho. In: MEDINA, G. da S.; CRUZ, J. E. (org.). Estudos em agronegócio: participação brasileira nas cadeias produtivas. Goiânia: Kelps, 2021. p. 14-41. 
  53. COSTA NETO, C. A.; MESQUITA, M.; MORAES, D. H. M. de; OLIVEIRA, H. E. F. de; EVANGELISTA, A. W. P.; FLORES, R. A.; CASAROLI, D. Relationship between distribution of the radicular system, soil moisture and yield of sugarcane genotypes. Sugar Tech, v. 23, n. 6, p. 1157-1170, 2021.
  54. COUTINHO, G. S. M.; RIBEIRO, A. E. C.; PRADO, P. M. C.; OLIVEIRA, É. R.; CARELI-GONDIM, Í.; OLIVEIRA, A. R.; SOARES JÚNIOR. M. S.; CALIARI, M.; VILAS BOAS, E. V. de B. Green banana starch enhances physicochemical and sensory quality of baru almond-based fermented product with probiotic bacteria. International Journal of Food Science and Technology, v. 56, n. 10, p. 5097-5106, 2021. 
  55. CRUZ, F. T. da; GEWEHR, B.; SEVERO, J. M.; HENDLER, V. M. A multidisciplinaridade na alimentação: diferentes olhares na prática docente compartilhada. Estudos Universitários, v. 38, n. 1, p. 427-456, 2021. 
  56. CUNHA, T. Q. G. da; SANTOS, A. C.; NOVAES, E.; HANSTED, A. L. S.; YAMAJI, F. M.; SETTE JUNIOR, C. R. Eucalyptus expansion in Brazil: energy yield in new forest frontiers. Biomass & Bioenergy, v. 144, e105900, 2021.
  57. CUSTÓDIO FILHO, R. de O.; CORRECHEL, V.; SANTOS, F. C. V. dos; FREITAS, I. C. de; DORES, A. L. de M. Agricultural suitability of a sandy soil in an agrarian reform settlement. International Journal of Advanced Engineering Research and Science, v. 8, n. 3, p. 356-365, 2021. 
  58. DAMIANI, C.; BECKER, F. S. (org.). Inserção de coprodutos na produção de alimentos: alternativa para redução do lixo orgânico. Curitiba: Appris, 2021.
  59. DAMIN, V.; CARRIJO, B. da S.; COSTA, N. A. Residual activity of sulfentrazone and its impacts on microbial activity and biomass of Brazilian Savanna soils. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 51, e68340, 2021. 
  60. DIAS, E. B. dos S.; CAMILO, Y. M. V.; SOUZA, E. R. B. de; FERRI, P. H. Essential oil variability in Eugenia dysenterica fruits. Natural Product Research, v. 1, e34227418, 2021.
  61. DIAS, P. A. S.; ALMEIDA, D. V.; MELO, P. G. S.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C. Effectiveness of breeding selection for grain quality in common bean. Crop Science, v. 61, n. 2, p. 1127-1140, 2021. 
  62. FERREIRA, E. de M.; ANDRAUS, M. de P.; CARDOSO, A. A.; LEANDRO, W. M. Development of tree species from Brazilian Savanna consortiated with green manures in a revegetated area. In: SILVEIRA,J. H. P. (org.). Meio ambiente, sustentabilidade e tecnologia volume 7. Belo Horizonte: Poisson, 2021. p. 146-155. 
  63. FERREIRA, I. N. M.; FERREIRA, F. G.; MIRANDA, S. do C. de; RESENDE, R. T.; VENTUROLI, F. Floristic and structural aspects of Brazilian Savanna phytophysiognomies in the northern Goiás state, Brazil. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 51, e68257, 2021. 
  64. FERREIRA, J. L. S.; CALIL, F. N.; SILVA NETO, C. M. Nutrient stock in the forest component in a crop-livestock-forest integration system in Central Brazil. Revista Ibero-Americana de Ciências Ambientais, v. 12, n. 2, p. 86-97, 2021. 
  65. FERREIRA, T. J.; ARAÚJO, C. C. de; LIMA, A. C. da S.; MATIDA, L. M.; GRIEBELER, A. F. M.; COELHO, A. S. G.; GONTIJO, A. P. M.; COMINETTI, C.; VÊNCIO, E. F.; HORST, M. A. Dietary intake is associated with miR-31 and miR-375 expression in patients with head and neck squamous cell carcinoma. Nutrition and Cancer, v. 74, n. 6, p. 2049-2058, 2021.
  66. FERRETTI, K. D.; CORCIOLI, G. Reforma agrária e o crédito para recém-assentados. In: RIBEIRO, J. C. (org.). A face transdisciplinar das ciências agrárias 2. Ponta Grossa: Atena, 2021. p. 230-234. 
  67. FIGUEIREDO, R. S.; OLIVEIRA NETO, O. J. de. Transmissão de risco entre os mercados do boi gordo sul-mato-grossense e paraguaio. Desafio Online, v. 9, n. 1, p. 163-187, 2021. 
  68. FIGUEIREDO, T. N. de C.; FERREIRA, J. L. S.; CALIL, F. N.; BORGES, J. D.; SILVA NETO, C. de M. e. Vascular epiphytes in urban trees in Goiânia city, Brazilian Cerrado. ENFLO, v. 9, e02, 2021. 
  69. FLORES, R. A.; BARROS, L. R.; ANDRADE, A. F. de; BUENO, A. M.; LOPES, A. P.; MARTINS, C.; SANTOS, P. M.; MIRANDA, R. F. de; SANTOS, F. R. dos. Physiological quality and biomass production of Pennisetum glaucum as a function of manganese application. Journal of Plant Nutrition, v. 44, n. 19, p. 2811-2844, 2021. 
  70. FLORES, R. A.; SOUZA, M. A. P. de; BUENO, A. M.; ANDRADE, A. F. de; SOUZA JUNIOR, J. P. de; ABDALA, K. O. de; PRADO, R. de M.; SANTOS, G. G.; MESQUITA, M. Does foliar silicon application enhance the biomass yield of millet silage, and does it provide significant economic gains? Research, Society and Development, v. 10, n. 4, e41610414232, 2021. 
  71. FONSECA, H. M.; SANTOS, C. O.; CRUZ, L. P. A.; ARTHUR, V.; FREITAS, B. C. B.; SOUZA, A. R. M. de; MARTINS, G. A. de S. The effects of microwave application on the physicochemical properties of bacaba (Oenocarpus bacaba Mart.) oil. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, v. 20, n. 2, p. 189-196, 2021. 
  72. FRANCO, M. P.; BARREIRA, S. A cadeia produtiva da celulose no Brasil. In: MEDINA, G. da S.; CRUZ, J. E. (org.). Estudos em agronegócio: participação brasileira nas cadeias produtivas 5. Goiânia: Kelps, 2021. p. 149-172. 
  73. FREITAS, B. F. D.; MAGALHÃES, G. L.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Produção de corante natural extraído de jambolão (Syzygium cumini). Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e27410212600, 2021. 
  74. FURQUIM, M. G. D.; NASCIMENTO, A. dos R.; CORCIOLI, G. Aspectos gerais sobre a tomaticultura de mesa: uma revisão sistemática de literatura. Revista Ibero-Americana de Ciências Ambientais, v. 12, n. 9, p. 598-610, 2021. 
  75. FURTADO, D. C.; GARCIA, L. G. C.; PERES, D. S.; SILVA, F. A. da; SANTOS, P. A. dos. Influence of different packaging on the storage of milk candy in tablets. Food Science and Technology, v. 41, supl. 2, p. 414-422, 2021. 
  76. GÓES, B. C.; GOES, R. J.; CREMASCO, C. P.; GABRIEL FILHO, L. R. A. Fuzzy modeling of vegetable straw cover crop productivity at different nitrogen doses. Modeling Earth Systems and Environment, v. 7, n. 1, p. 1-7, 2021.
  77. GOES, R. J. (org.). Cadeias produtivas e novas tecnologias: Aspectos econômicos, ecológicos e sociais. Ponta Grossa: Atena, 2021.
  78. GONCALVES, P. H.; LIMA, F. X. R. F.; MARQUES, S. Y. P.; SOSTER, S. S. Fotogrametria do patrimônio: da documentação à realidade aumentada. Revista Jatobá, v. 3, e72071, 2021. 
  79. GRAVINA, O. S.; SANTOS, G. G.; CORRECHEL, V.; SILVA, G. C. da; MEDRADO, L. de C.; FLORES, R. A.; MESQUITA, M.; SEVERIANO, E. da C. Physical attributes of Ferralsol in fertigated sugarcane production environments for bioethanol in the Midwest of Brazil. Agronomy, v. 11, n. 8, e1641, 2021. 
  80. GUAN, F.; ZHANG, J.; SHEN, H.; WANG, X.; PADOVAN, A.; WALSH, T. K.; TAY, W. T.; GORDON, K. H. J.; JAMES, W.; CZEPAK, C.; OTIM, M. H.; KACHIGAMBA, D.; WU, Y. Whole-genome sequencing to detect mutations associated with resistance to insecticides and Bt proteins in Spodoptera frugiperda. Insect Science, v. 28, n. 3, p. 627-638, 2021. 
  81. GUIMARÃES, A. P. N.; BORGES, M. V.; SOUZA, A. R. M. de; SILVEIRA, M. F. A. Cursos de extensão em processamento de alimentos: a universidade inserida na comunidade. ComInG, v. 5, n. 1, p. 22-31, 2021. 
  82. GUIMARÃES, P. H. R.; MELO, P. G. S.; CORDEIRO, A. C. C.; TORGA, P. P.; RANGEL, P. H. N.; CASTRO, A. P. de. Index selection can improve the selection efficiency in a rice recurrent selection population. Euphytica, v. 217, e95, 2021. 
  83. JESUS, E. J. de; SANTOS, E. A. dos; OLIVEIRA, A. C. de J.; CUNHA JUNIOR, L. C. Sanitizantes clorados no setor alimentício: mini-revisão. Latin American Journal of Development, v. 3, n. 4, p. 2636-2641, 2021. 
  84. KULKARNI, I.; ZANG, J. W.; LEANDRO, W. M.; PARIKH, P.; ADLER, I.; FONSECA-ZANG, W. A. da; CAMPOS, L. C. Closed-loop biodigesters on small-scale farms in low- and middle-income countries: a review. Water, v. 13, e2744, 2021. 
  85. LAIRÓN-PERIS, M.; CASTIGLIONI, G. L.; ROUTLEDGE, S. J.; ALONSO-DEL-REAL, J.; LINNEY, J. A.; PITT, A. R.; MELCR, J.; GODDARD, A. D.; BARRIO, E.; QUEROL, A. Adaptive response to wine selective pressures shapes the genome of a Saccharomyces interspecies hybrid. Microbial Genomics, v. 7, n. 8, e000628, 2021. 
  86. LEMOS, L. T. O.; DEUS, F. P. de; ANDRADE JÚNIOR, V. C. de; THEBALDI, M. S.; MESQUITA, M.; ALMEIDA, R. C. de. Development and production of iceberg lettuce irrigated with magnetically treated water. Water SA, v. 47, n. 4, p. 437-445, 2021. 
  87. LIMA, F. X. R. F. Gamificação como metodologia ativa de ensino-aprendizagem aplicada em disciplinas de tecnologias construtivas e desenho técnico. In: DICKMANN, I. (org.). START: como a gamificação e os jogos de aprendizagem estão transformando a práxis educativa atual com suas dinâmicas inovadoras e criativas. Chapecó: Livrologia, 2021. p. 149-172. 
  88. LIMA, F. X. R. F. Reflexões sobre a docência online e o distanciamento do canteiro de obras: culpa do ensino a distância? In: ASENSI, F.; FILPO, K. P. L.; BORSATO, L.; PIRES, T. (org.). Educação e desenvolvimento. Rio de Janeiro: Pembroke Collins, 2021. p. 522-527. 
  89. LIMA, P. A. F.; SILVA, C. P. da; GOUVEIA, F. N.; BELINI, G. B.; PADILLA, E. R. D.; HANSTED, A. L. S.; YAMAJI, F. M.; SETTE JÚNIOR, C. R. Eucalyptus wood treatment and leaching behavior of CCB (chromated copper borate): a field test in Brazilian Midwest. Research, Society and Development, v. 10, n. 11, e421101119746, 2021. 
  90. LIMA, P. A. F.; SIQUEIRA, B. L.; SETTE JÚNIOR, C. R. Qualidade da madeira de eucalipto antes e após o tratamento preservativo para uso como mourões de cerca. In: EVANGELISTA, W. V. (org.). Madeiras nativas e plantadas do Brasil: qualidade, pesquisas e atualidades. Guarujá: Científica, 2021. p. 319-339. 
  91. LIN, H.; BORRION, A.; FONSECA-ZANG, W. A. da; ZANG, J. W.; LEANDRO, W. M.; CAMPOS, L. C. Life cycle assessment of a biogas system for cassava processing in Brazil to close the loop in the water-waste-energy-food nexus. Journal of Cleaner Production, v. 299, e126861, 2021. 
  92. MACHADO, M. M. A.; LOPES, M. de P.; SCHINCAGLIA, R. M.; COSTA, P. S. S. da; COELHO, A. S. G.; HADLER, M. C. C. M. Effect of fortification with multiple micronutrient powder on the prevention and treatment of iron deficiency and anaemia in Brazilian children: a randomized clinical trial. Nutrients, v. 13, n. 7, e2160, 2021. 
  93. MARADIAGA RODRIGUEZ, W. D.; EVANGELISTA, A. W. P.; LIMA, L. A.; ALVES JÚNIOR, J. Irrigación en plantaciones de café y su efecto en el agua residual del procesamiento de los frutos. Revista Agronomía Mesoamericana, v. 32, n. 2, p. 356-364, 2021. 
  94. MARTINS, T. A.; ALMEIDA, M. C. de; LOPES, I. C. G.; MORENO, I. F.; OLIVEIRA, T. F. de. Sustentabilidade agroindustrial: Processos Oxidativos Avançados (POA) utilizando bioadsorventes brasileiros. Research, Society and Development, v. 10, n. 5, e27310512830, 2021. 
  95. MARTINS, T. O.; SILVA-NETO, C. de M. e; SIQUEIRA, K. N.; CARVALHO, H. C. de S.; MORAES, D. C. de; SILVA, P. H. F.; FONSECA, C. de S.; VENTUROLI, F.; CALIL, F. N. Accumulated litter and nutrient stock in biomass and in soil in forest formations in the Cerrado. Scientia Forestalis, v. 49, n. 129, e3427, 2021. 
  96. MATA, D. L. da; COELHO, A. S. G.; ABDALA, D. S. P.; HORST, M. A.; COMINETTI, C. Determination of genetic scores to estimate disturbances in circulating lipid profile biomarkers of adolescents: a preliminary report. Nutrition, v. 91-92, e111246, 2021. 
  97. MEDINA, G. da S.; CORCIOLI, G.; GOSCH, M. S.; VERANO, T.; CARVALHEIRO, L. G.; NOLL, M.; SOUSA, C. M. Atlas da agricultura familiar em Goiás: a força da agricultura familiar goiana revelada em números e imagens. 3. ed. Goiânia: IF Goiano, 2021.
  98. MEDINA, G. da S.; CRUZ, J. E. (org.). Estudos em agronegócio: participação brasileira nas cadeias produtivas. Goiânia: Kelps, 2021.
  99. MENDONÇA, S. R.; ÁVILA, M. C. R.; VITAL, R. G.; EVANGELISTA, Z. R.; PONTES, N. de C.; NASCIMENTO, A. dos R. The effect of different mulching on tomato development and yield. Scientia Horticulturae, v. 275, e109657, 2021.
  100. MENEZES, F. D. de A. B.; ISHIZAWA, T. A.; SOUTO, L. R. F.; OLIVEIRA, T. F. de. Talinum paniculatum (jacq.) Gaertn. leaves: source of nutrients, antioxidant and antibacterial potentials. Acta Scientiarum Polonorum Technologia Alimentaria, v. 20, n. 3, p. 253-263, 2021.
  101. MIRANDA, P. H. S.; SANTOS, A. C. dos; FREITAS, B. C. B. de; MARTINS, G. A. de S.; VILAS BOAS, E. V. de B.; DAMIANI, C. A scientific approach to extraction methods and stability of pigments from Amazonian fruits. Trends in Food Science & Technology, v. 113, n. 1, p. 335-345, 2021. 
  102. MOMOLI, R. S.; CORRECHEL, V.; FARIA, K. M. S. de; PINTO, A. B.; MOTA, J. C. Conservação dos solos e ecoturismo no Parque Estadual da Serra Dourada, Goiás. Geografia, v. 46, n. 1, p. 1-21, 2021. 
  103. MONTEIRO, A. B. P.; PRADOS, C. R. M. G.; SILVA, M. de L. R.; SILVA, E. P.; DAMIANI, C.; VENDRUSCOLO, F. Production of Monascus pigments by solid-state cultivation of wheat grains and application in bread formulations. International Journal of Gastronomy and Food Science, v. 24, e100313, 2021. 
  104. MONTES, R. F.; BRESEGHELLO, F.; DUARTE, J. B. Modelling of genotype by environment interaction to improve the recommendation of sugarcane cultivars for the state of Goiás, Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02398, 2021. 
  105. MORAES, V. H.; GIONGO, P. R.; ALBERT, A. M.; ARANTES, B. H. T.; MESQUITA, M. Development of lettuce varieties in different organic wastes as substrate. Revista Facultad Nacional de Agronomía, v. 74, n. 2, p. 9483-9489, 2021. 
  106. MORAIS, D. C. M.; ALVES, V. M.; ASQUIERI, E. R.; SOUZA, A. R. M. de; DAMIANI, C. Physical, chemical, nutritional and antinutritional characterization of fresh peels of yellow pitaya (Selenicereus megalanthus) and red pitaya (Hylocereus costaricensis) and their flours. Revista Ciência Agronômica, v. 52, n. 3, e20207289, 2021. 
  107. MOREIRA, J. W.; VENTUROLI, F. Dendrologia de 12 espécies florestais na Escola de Agronomia da UFG. Goiânia: Ed. do Autor, 2021. 
  108. MOTA, W. N. da; EVANGELISTA, A. W. P.; MAIA, L. J. Q.; CORRECHEL, V.; ALVES JÚNIOR, J.; VARRONE, L. F. R.; GITIRANA JÚNIOR, G. de F. N. Development of a heat pulse sensor for measuring matric suction on soilless substrates. Computers and Electronics in Agriculture, v. 185, e106119, 2021.
  109. MUNIZ, M. P.; COSTA, K. A. de P.; SEVERIANO, E. da C.; BILEGO, U. O.; ALMEIDA, D. P.; FURTINI NETO, A. E.; VILELA, L.; LANA, M. A.; LEANDRO, W. M.; DIAS, M. B. de C. Soybean yield in integrated crop-livestock system in comparison to soybean-maize succession system. Journal of Agricultural Science, v. 159, n. 1, p. 188-198, 2021. 
  110. NEVES, G. A. da R.; MACHADO, A. R.; SANTANA, J. F.; COSTA, D. C. da; ANTONIOSI FILHO, N. R.; VIANA, L. F.; SILVA, F. G.; SPINOSA, W. A.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Vinegar from Anacardium othonianum Rizzini using submerged fermentation. Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 111, n. 7, p. 2855-2862, 2021. 
  111. NHANOMBE, A. A.; LIMA, F. X. R. F.; SILVA, J. L. B. da; YAVORSKI, R. (org.). Temas de gestão, ensino e formação docente. Rio de Janeiro: Pembroke Collins, 2021. 
  112. NOGUEIRA, D. P.; VASCONCELOS, L. C.; CASTIGLIONI, G. L.; FREITAS, F. F.; SEOLATTO, A. A. Comparative study of the efficiency of pretreatment with alkaline hydrogen peroxide in pineapple bagasse in different granulometries submitted to acid and enzymatic saccharification. Research, Society and Development, v. 10, n. 1, e4921019902, 2021. 
  113. OLIVEIRA, A. B.; SOUZA, J. L. da C.; VIERA, M. do C.; VERA, R.; SOUZA, E. R. B. de. Desenvolvimento de mudas de açaí em diferentes tipos de substrato. Research, Society and Development, v. 10, n. 12, e387101219327, 2021. 
  114. OLIVEIRA, A. R.; RIBEIRO, A. E. C.; GONDIM, Í. C.; SANTOS, E. A. dos; OLIVEIRA, É. R. de; COUTINHO, G. S. M.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Isolation and characterization of yam (Dioscorea alata L.) starch from Brazil. LWT - Food Science and Technology, v. 149, e111843, 2021. 
  115. OLIVEIRA, A. R. de; BRITO, C. N.; VENTUROLI, F. Necromassa em um cerradão no Brasil central. Revista Brasileira de Inventário Florestal, v. 1, n. 1, p. 13-25, 2021. 
  116. OLIVEIRA, C. M. de; ALMEIDA, N. O.; CÔRTES, M. V. de C. B.; LOBO JÚNIOR, M.; ROCHA, M. R. da; ULHOA, C. J. Biological control of Pratylenchus brachyurus with isolates of Trichoderma spp. on soybean. Biological Control, v. 152, e104425, 2021. 
  117. OLIVEIRA, D. P. L.; SOARES JÚNIOR, M. S.; BENTO, J. A. C.; SANTOS, I. G. dos; FERREIRA, T. A. P. de C. Influence of extrusion conditions on the physical and nutritional properties of snacks from maize and pearl millet. Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, n. 3, e15215, 2021.
  118. OLIVEIRA, H. F. E. de; CAMPOS, H. de M.; MESQUITA, M.; MACHADO, R. L; VALE, L. S. R.; SIQUEIRA, A. P. S.; FERRAREZI, R. S. Horticultural performance of greenhouse cherry tomatoes irrigated automatically based on soil moisture sensor readings. Water, v. 13, n. 19, e2662, 2021. 
  119. OLIVEIRA, I. P. de; LEANDRO, W. M.; COSTA, K. A. de P.; FURTINI NETO, A. E. Sistema de produção agropecuária sustentável. Goiânia: Cegraf UFG, 2021. 
  120. OLIVEIRA, L. N.; LIMA, P. de S.; ARAÚJO, D. S.; PORTIS, I. G.; SANTOS JÚNIOR, A. de C. M. dos; COELHO, A. S. G.; SOUSA, M. V. de; RICART, C. A. O.; FONTES, W.; SOARES, C. M. de A. iTRAQ-based proteomic analysis of Paracoccidioides brasiliensis in response to hypoxia. Microbiological Research, v. 247, e126730, 2021. 
  121. OLIVEIRA, R. de S.; SANTOS, L. T. V.; MELO, S. C.; CHAGAS, M. P.; RIBEIRO, D.; REIS, C. A. F.; NOVAES, E.; SETTE JUNIOR, C. R. Wood energy yield for Eucalyptus clones growing under seasonal drought-stress in Brazil. Biomass & Bioenergy, v. 154, e106264, 2021.
  122. OLIVEIRA, T. M. R.; ZINK, F. A.; MENEZES, R. C.; DIANESE, É. de C.; ALBERNAZ-GODINHO, K. C.; CUNHA, M. G. da; TIMM, A. E.; GILLIGAN, T. M.; TEMBROCK, L. R. Assay optimization can equalize the sensitivity of real-time PCR with ddPCR for detection of Helicoverpa armigera (Lepidoptera: Noctuidae) in bulk samples. Insects, v. 12, n. 10, e885, 2021.
  123. OLIVEIRA, V. A.; BRASIL, E. P. F.; TEIXEIRA, W. G.; SANTOS, F. C. V. dos; SILVA, A. R. da. Effects of enhanced-efficiency nitrogen fertilizers on soil microbial biomass and respiration in tropical soil under upland rice cultivation. Journal of Agricultural Science, v. 13, n. 6, p. 31-40, 2021. 
  124. OLIVEIRA NETO, O. J. de; FIGUEIREDO, R. S.; MACHADO, W. B. Gestão do risco de preços do boi gordo paraguaio no mercado futuro do boi gordo brasileiro. Brazilian Journal of Business, v. 3, n. 1, p. 553-578, 2021. 
  125. OLIVEIRA NETO, O. J. de; FIGUEIREDO, R. S.; WANDER, A. E. Mercados de bovinos de corte no Mercosul: dominância, assimetria e transmissão de risco de preços. Brazilian Journal of Development, v. 7, n. 1, p. 8325-8355, 2021. 
  126. PAIXÃO, J. S.; CASAROLI, D.; ANJOS, J. C. R. dos; ALVES JÚNIOR, J.; EVANGELISTA, A. W. P.; DIAS, H. B.; BATTISTI, R. Optimizing sugarcane planting windows using a crop simulation model at the state level. International Journal of Plant Production, v. 15, n. 2, p. 303-315, 2021.
  127. PEIXOTO, M. de M.; SAGE, T. L.; BUSCH, F. A.; PACHECO, H. D. N.; MORAES, M. G.; PORTES, T. A.; ALMEIDA, R. de A.; GRACIANO-RIBEIRO, D.; SAGE, R. F. Elevated efficiency of C3 photosynthesis in bamboo grasses: a possible consequence of enhanced refixation of photorespired CO2. Global Change Biology Bioenergy, v. 13, n. 6, p. 941-954, 2021. 
  128. PEREIRA, G. M. A.; MENEZES, R. de C.; CUNHA, M. G. da; CARRER FILHO, R. Combination of Azospirillum brasilense and Bradyrhizobium japonicum in the promotion of initial corn growth. Revista de Agricultura Neotropical, v. 8, n. 1, e5360, 2021. 
  129. PEREIRA, H. S.; MENDONÇA, F. R.; RODRIGUES, L. L.; MELO, L. C.; MELO, P. G. S.; FARIA, L. C. de; COSTA, A. F.; CARVALHO, H. W. L. de; PEREIRA FILHO, I. A.; ALMEIDA, V. M. Selection of Carioca common bean lines with slow darkening. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02471, 2021. 
  130. PEREIRA, J. M. Ácaros da seringueira e da erva-mate. In: LEMES, P. G.; ZANUNCIO, J. C. (ed.). Novo manual de pragas florestais brasileiras. Montes Claros: UFMG, 2021. p. 741-748. 
  131. PEREIRA, J. M.; SILVA, J. F. Uso da resistência de plantas no MIP Florestal. In: LEMES, P. G.; ZANUNCIO, J. C. (ed.). Novo manual de pragas florestais brasileiras. Montes Claros: UFMG, 2021. p. 140-146. 
  132. PEREIRA, J. M.; SILVA, J. F.; SANTOS, R. S. Leptopharsa heveae. In: LEMES, P. G.; ZANUNCIO, J. C. (ed.). Novo manual de pragas florestais brasileiras. Montes Claros: UFMG, 2021. p. 316-323. 
  133. PEREIRA, M. E.; VARANDA, L. D.; CARVALHO, N. R. de; SETTE JÚNIOR, C. R.; PADUA, F. A. de; CONTI, A. C. de; YAMAJI, F. M. Biochar produced from poultry litter waste. Research, Society and Development, v. 10, n. 11, e351101119704, 2021. 
  134. PIRES, L. F.; CÁSSARO, F. A. M.; CORRECHEL, V. Use of nuclear techniques in soil science: a literature review of the Brazilian contribution. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 45, e0210089, 2021. 
  135. RAMOS, J. S. A.; PEDROSO, T. M. A.; GODOY, F. R.; BATISTA, R. E.; ALMEIDA, F. B. de; FRANCELIN, C.; RIBEIRO, F. L.; PARISE, M. R.; SILVA, D. de M. e. Multi-biomarker responses to pesticides in an agricultural population from Central Brazil. Science of the Total Environment, v. 754, e141893, 2021.
  136. RAMOS, M. O.; CRUZ, F. T. da; COELHO-DE-SOUZA, G. Inclusão socioprodutiva e legislação sanitária: o caso das polpas de frutas nativas da Mata Atlântica. Revista Raízes, v. 41, n. 2, p. 323-341, 2021. 
  137. RATKE, R. F.; RODRIGUES, T. da S.; CARDOSO, A. A.; FRAZÃO, J. J.; BRASIL, E. P. F.; ZUFFO, A. M. Propriedades químicas do solo e morfologia radicular da soja sob aplicação de diferentes granulometrias de calcário. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 14, n. 2, p. 469-481, 2021. 
  138. REIS, C. A. F.; SOUZA, C. B. de; SANTOS, A. M.; MOREIRA, J. M. M. A. P.; OLIVEIRA, V. L. E. Competitividade da cadeia produtiva de florestas plantadas em Goiás: a visão das organizações públicas e privadas. Colombo: Embrapa Florestas, 2021. 
  139. RESENDE, R. T.; PIEPHO, H.-P.; ROSA, G. J. M.; SILVA-JUNIOR, O. B.; SILVA, F. F. e; RESENDE, M. D. V. de; GRATTAPAGLIA, D. Enviromics in breeding: applications and perspectives on envirotypic-assisted selection. Theoretical and Applied Genetics, v. 134, n. 1, p. 95-112, 2021. 
  140. RESENDE, R. T.; SILVA, P. I. T.; SILVA-JUNIOR, O. B.; FREITAS, M. L. M.; SEBBENN, A. M.; SOUSA, V. A.; AGUIAR, A. V. de; GRATTAPAGLIA, D. Age trends in genetic parameters for growth performance across country-wide provenances of the iconic conifer tree Araucaria angustifolia show strong prospects for systematic breeding and early selection. Forest Ecology and Management, v. 501, e119671, 2021. 
  141. RIBEIRO, R. M.; BAHIA, M. A. M.; CAETANO, M. Z. G.; SOUSA, P. H. C. V.; FERNANDES, R. L. O.; FRANCO, M. P.; SETTE JÚNIOR, C. R. Resíduo do desdobro da madeira de Hymenolobium petraeum Ducke para a produção de briquetes. Revista Virtual de Química, v. 13, n. 1, p. 1-4, 2021. 
  142. RICHIERI, R. da S.; COSTA, F. G. S.; SILVA, J. N.; MEGGUER, C. A.; CAMPOS, L. F. C.; NASCIMENTO, A. dos R. Influência de diferentes intervalos de processamento de milho doce sobre características quantitativas e qualitativas. Revista de Ciências Agroveterinárias, v. 20, n. 1, p. 60-68, 2021. 
  143. RIVA NETO, D. C. O.; BARROS, L. R.; SOUSA, V. S.; BRASIL, E. P. F.; RIBON, A. A.; SMANIOTTO, A. O. Initial development of corn subjected to increasing nitrogen doses. Revista de Agricultura Neotropical, v. 8, n. 1, e5226, 2021. 
  144. ROCHA, A. F.; FERREIRA, N. N.; SOUZA, A. R. M. de; FLORES, I. J.; ARTHUR, V. Aceitação e consumo de alimentos irradiados em Goiânia-GO. Brazilian Journal of Animal and Environment Research, v. 4, n. 2, p. 1618-1632, 2021. 
  145. ROCHA, F. da S.; FERNANDES, M. de F. G.; PEREIRA, J. M.; SILVA, J. F. Manejo de doenças e pragas em rosa-do-deserto. In: NIETSCHE, S.; ALMEIDA, E. F. A.; MENDES, R. B. (org.). Cultivo e manejo da rosa-do-deserto. São José dos Pinhais: BRJ, 2021. p. 139-159. 
  146. SANTANA, G. M.; ARAUJO, E. C. G.; SANQUETTA, C. R.; PÉLLICO NETTO, S.; VENTUROLI, F. Ajuste independente e simultâneo para estimar biomassa acima do solo no Cerrado, fitofisionomia Parque Cerrado. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 14, n. 3, p. 707-716, 2021. 
  147. SANTOS, C. O. dos; SILVA, M. C. S.; CASTIGLIONI, G. L. Industrial yeast strains competence in mixed culture with wild flocculent yeast. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 36, e102144, 2021.
  148. SANTOS, D. P.; SCHOSSLER, T. R.; SANTOS, I. L. dos; MELO, N. B.; NÓBREGA, J. C. A.; SANTOS, G. G. Physical-hydric attributes in Latossolo Amarelo under systems of use in the Cerrado/Caatinga ecotone areas in Piauí state, Brazil. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 93, n. 4, e20190667, 2021. 
  149. SANTOS, D. R. de S.; SANTOS, R. F. dos; ANCIOTTI, J. L. R.; SILVA NETO, C. de M. e; SILVA, A. S. da; NOVAES, E.; SETTE JÚNIOR, C. R.; TOMAZELLO FILHO, M.; CHAGAS, M. P. Growth differential related to wood structure and function of Eucalyptus spp. clones adapted to seasonal drought stress. Forest Systems, v. 30, n. 3, e014, 2021. 
  150. SANTOS, E. A. dos; RIBEIRO, A. E. C.; BARCELLOS, T. T.; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Exploitation of byproducts from the passion fruit juice and tilapia filleting industries to obtain a functional meat product. Food Bioscience, v. 41, e101084, 2021. 
  151. SANTOS, E. A. dos; RIBEIRO, A. E. C.; OLIVEIRA, A. R.; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T.; MORGANO, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Sodium reduction in “spam-like” product elaborated with mechanically separated tilapia meat. LWT - Food Science and Technology, v. 148, e111676, 2021. 
  152. SANTOS, F. L. de S.; NASCENTE, A. S.; LACERDA, M. C.; CALIL, F. N.; ARAÚJO, F. C. de. Susceptibility of Urochloa species subjected to pre-emergence application of [imazapyr + imazapic] herbicide. Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 12, p. 1466-1470, 2021. 
  153. SANTOS, J. E. dos; OLIVEIRA, T. F. de; FREITAS, F. F.; SILVA, M. C. S.; CASTIGLIONI, G. L. Adaptive evolution of Saccharomyces cerevisiae and its application in co-culture with Saccharomyces kudriavzevii in the production of fermented Myrciaria jaboticaba. Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e52010212525, 2021. 
  154. SANTOS, M. V.; FREITAS, F. F.; SOUZA, A. R. M. de; CASTIGLIONI, G. L. Interaction between S. cerevisiae MONA, PE-2, CAT-1 and ATCC in fermentation sugar cane broth. Research, Society and Development, v. 10, n. 2, e54710212791, 2021. 
  155. SANTOS, T. G.; BATTISTI, R.; CASAROLI, D.; ALVES JÚNIOR, J.; EVANGELISTA, A. W. P. Assessment of agricultural efficiency and yield gap for soybean in the Brazilian central Cerrado biome. Bragantia, v. 80, e1821, 2021. 
  156. SANTOS, T. R. dos; BRASIL, E. P. F. LEANDRO, W. M.; FERREIRA, G. A.; CARDOSO, R. M. Seleção de genótipos de cana-energia em sistema de produção orgânica. In: LIMA, F. de S.; MELO NETO, B. A. de; MELO, G. J. A. de; CAVALCANTE, D. K.; SANTOS, T. R. dos. Agricultura e agroindústria no contexto do desenvolvimento rural sustentável. Guarujá: Científica Digital, 2021. p. 378-388. 
  157. SILVA, B. I. P. da; SANTOS, A. C.; SILVA, M. F. da; MORAES, M. D. A. de; SETTE JÚNIOR, C. R. Bioenergy yield of Eucalyptus urophylla clones and its relationship with the mean annual increment of wood volume. Canadian Journal of Forest Research, v. 51, n. 9, 1381-1385, 2021.
  158. SILVA, C. Y. F.; OLIVEIRA, M. M. de; SILVA, R. R.; SOUZA, J. L. da C.; SOUZA, E. R. B. de; VIEIRA, M. C. Desenvolvimento de mudas de araçá (Psidium sp.) cultivada em diferentes substratos e recipientes. Revista Ibero-Americana de Ciências Ambientais, v. 12, n. 5, p. 49-57, 2021. 
  159. SILVA, E. P. da; FREITAS, F. A. de; CARVALHO, E. E. N.; CUNHA JUNIOR, L. C.; FREITAS, M. S. L. de; CALDERARO, F. L.; DAMIANI, C.; VILAS BOAS, E. V. de B. Effect of storage temperature on the quality of marolo fruit (Annona crassiflora Mart) “in natura”. Research, Society and Development, v. 10, n. 6, e4110615446, 2021. 
  160. SILVA, E. P. de P. B. da; BRITO, C. N.; EVANGELISTA, A. W. P.; CASAROLI, D. Parametrização das equações de Hargreaves & Samani e ångström-Prescott para estimativa da radiação solar em Goiânia - GO. Revista Brasileira de Meteorologia, v. 36, e34, 2021.
  161. SILVA, F. S. da; NERI, L. R.; SILVEIRA, M. F. A.; SOUZA, A. R. M. de. Intenção de consumo de produtos alimentícios incorporados com insetos. Tecnia, v. 6, n. 1, p. 18-33, 2021. 
  162. SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; BATAUS, L. A. M.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Purple and beige-fleshed sweet potato starches modified by autoclaving. Starch, v. 73, n. 3-4, e2000210, 2021. 
  163. SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; BATAUS, L. A. M.; SOARES JÚNIOR. M. S.; CALIARI, M.; SOUZA NETO, M. A. de; FERREIRA, K. C. ; OLIVEIRA, A. L. M. de; ANDRADE, J. R. White and orange fleshed-sweet potato starches modified by autoclave. Research, Society and Development, v. 10, n. 1, e14210111620, 2021. 
  164. SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; LIÃO, L. M.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Starch modified by natural fermentation in orange-fleshed sweet potato. Starch, v. 73, n. 9-10, e2100004, 2021. 
  165. SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; OLIVEIRA, A. R.; GARCIA, M. C.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Pasting and thermal properties of fermented cassava (Manihot esculenta Crantz). Journal of Food Science and Technology, v. 58, n. 4, p. 1441-1448, 2021. 
  166. SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; RIBEIRO, G. O.; LIÃO, L. M.; SOARES JÚNIOR. M. S.; CALIARI, M. Application potential and technological properties of colored sweet potato starches. Starch, v. 73, n. 1-2, e2000100, 2021. 
  167. SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; SOARES JÚNIOR. M. S.; CALIARI, M. Trend of modification by autoclave at low pressure and by natural fermentation in sweet potato and cassava starches. Polysaccharides, v. 2, n. 2, p. 354-372, 2021. 
  168. SILVA, G. P. da; SOUZA, M. T. M.; CRUZ, F. T. da; MACHADO, L. V. Qualidade e informalidade em alimentos processados pela agricultura familiar em feiras livres de Santiago/RS. In: BRANDÃO, J. B.; BLUME, R. (org.). Do campo para os mercados: produção e comercialização de frutas, hortaliças e alimentos processados na região central do Rio Grande do Sul. Santa Maria: Ed. UFSM, 2021.
  169. SILVA, H. A. da; SANTOS, L. A. C.; PACHECO, A. R.; CALIL, F. N.; SILVA NETO, C. de M. e. Crop-livestock-forest integration systems: a scientometric analysis. Ecologia e Nutrição Florestal, v. 9, e03, 2021. 
  170. SILVA, J. F.; PEREIRA, J. M.; ROCHA, C. B. S.; PERES, A. J. A. Primeiro registro de Parasaissetia nigra e hemípteros associados às variedades de mangabeira Hancornia speciosa. Ciência Florestal, v. 31, n. 4, p. 2023-2034, 2021. 
  171. SILVA, J. P. da; MOREIRA, J. W.; BARREIRA, S. Distribuição diamétrica de espécies nativas do Cerrado de uma reserva legal em recuperação. Enciclopédia Biosfera, v. 18, n. 35, p. 216-230, 2021. 
  172. SILVA, J. P. da; TEJERINA, G. R. de L.; BARREIRA, S.; SOUZA, C. B. de. Aspectos da comercialização do pequi (Caryocar brasiliense Camb.) no estado de Goiás, Brasil. Enciclopédia Biosfera, v. 18, n. 37, p. 61-75, 2021. 
  173. SILVA, J. S.; FERREIRA, N. B. S.; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C.; ASQUIERI, E. M. de A. R. Chemical monitoring of baru (Dipteryx alata Vog.) pulp fermented beverage. Food Science and Technology, v. 41, supl. 1, p. 155-162, 2021. 
  174. SILVA, K. F.; MORAES, D. H. M. de; MESQUITA, M.; OLIVEIRA, H. F. E. de; NASCIMENTO, W. M.; BATTISTI, R.; FLORES, R. A. Water requirement and crop coefficient of three chickpea cultivars for the edaphoclimatic conditions of the Brazilian Savannah biome. Irrigation Science, v. 39, n. 1, p. 607-616, 2021. 
  175. SILVA, T. V.; MELO, H. C.; CAMPOS, L. F. C.; ABREU-TARAZI, M. F. de; CUNHA JUNIOR, L. C.; NASCIMENTO, A. dos R. Growth and productivity of tomato under use of biostimulant and ages of seedling transplantation. Colloquium Agrariae, v. 17, n. 4, p. 23-33, 2021. 
  176. SILVA NETO, C. de M. e; SANTOS, L. A. C.; SOUZA, W. G. de; MARTINS, T. de O.; SILVA, T. C. e; LIMA, A. A. de; CALIL, F. N.; SOUZA, M. M. O. de. Bees in agroforestry systems in the Cerrado. Journal of Apicultural Research, e1907977, 2021.
  177. SILVERIO, L. R.; BARBOSA, A. R.; AZEVEDO, A. A. de; GUIMARÃES, A. P. N.; SOUZA, A. R. M. de; SILVEIRA, M. F. A. I Encontro de Egressos do PET Engali: o impacto do grupo no desenvolvimento pessoal e profissional de seus participantes. In: SILVA, A. J. N. da. (org.). Educação: sociedade civil, estado e políticas educacionais 5. Ponta Grossa: Atena, 2021. p. 198-203. 
  178. SOUSA, H. M. S.; LEAL, G. F.; DAMIANI, C.; BORGES, S. V.; FREITAS, B. C.; MARTINS, G. A. S. Some wild fruits from Amazon biodiversity: composition, bioactive compounds, and characteristics. Food Research, v. 5, n. 5, p. 1-16, 2021. 
  179. SOUZA, B. R.; MORAES, M. D. A. de; BARBOZA, F. S.; CONEGLIAN, A.; SETTE JÚNIOR, C. R. The presence of bark in Acacia mangium wood improves its energetic potential. Floresta, v. 51, n. 1, p. 54-60, 2021. 
  180. SOUZA, D. D. de; QUEIROZ, A. P. de; PEREIRA, F. S.; DIANESE, É. de C.; FAJARDO, T. V. M.; NHANI JÚNIOR, A.; LAU, D.; SILVA, L. A. da; RIBEIRO, B. M.; COELHO, A. S. G.; AGUIAR, R. W. de S.; MELLO, R. N. de; SILVA, F. N. da. Molecular characterization and sequence analysis of four Brazilian rice stripe necrosis virus isolates. Archives of Virology, v. 166, n. 6, p. 1763-1767, 2021. 
  181. SOUZA, J. L. da C.; SOUZA, E. R. B. de; NAVES, R. V.; GUIMARÃES, R. N.; MELO, A. P. C. de. Propagação de araticum por estaquia. Agroecossistemas, v. 12, n. 1, p. 223-236, 2021. 
  182. SOUZA, J. L. M. de; ROSA, S. L. K.; EVANGELISTA, A. W. P.; GURSKI, B. C. Air-filled porosity and yield of irrigated coffee in a Eutrophic Red Oxisol. Irriga, v. 26, n. 4, p. 758-773, 2021. 
  183. TAVARES, R. S.; SILVA, P. A. N. da; MACHADO, L. B.; NASCIMENTO, A. dos R.; CARNEIRO, L. C.; VIEIRA, J. D. G. Biological control of tomato phytopathogens as an alternative to agricultural defensives and antibiotics. Revista Internacional de Ciências, v. 11, n. 8, p. 317-333, 2021. 
  184. TEIXEIRA, R. U.; CARNEIRO, A. de C. O.; DONATO, D. B.; LANA, A. Q.; RESENDE, R. T. Secagem da madeira em tora de Eucalyptus spp. para fins energéticos. In: EVANGELISTA, W. V. (org.). Madeiras nativas e plantadas do Brasil: qualidade, pesquisas e atualidades. Guarujá: Científica, 2021. p. 420-435. 
  185. TELES, T. A. S.; BARREIRA, S. Diagnóstico de viveiros da região metropolitana de Goiânia, GO, Brasil. Multitemas, v. 26, n. 62, p. 67-84, 2021. 
  186. TOMÉ, A. C.; SILVA, F. A. da; MONTEIRO, M. L.; MÁRSICO, E. T. Effect of achachairu skin on the oxidative stability of mechanically separated tilapia meat and a sensory evaluation of its use in a restructured product. Journal of Aquatic Food Product Technology, v. 30, n. 1, p. 2-15, 2021.
  187. VALE, N. K. A. do; CARVALHO, M. T. de M.; ABDALA, K. de O. Caracterização de estudos de impacto ambiental relacionados ao cultivo e expansão da cultura da soja no mundo. Revista em Agronegócio e Meio Ambiente, v. 14, supl. 2, e8954, 2021. 
  188. VASILE, M.; CRUZ, F. T. da. Construção de identidade, capacitação mútua e negociação política em uma feira de agricultores/as: o caso da Feira Ecológica do Menino Deus em Porto Alegre/RS. In: MENEZES, S. DE S. M.; ALMEIDA, M. G. de. (org.). Vamos às feiras!: cultura e ressignificação dos circuitos curtos. Aracaju: Criação, 2021. p. 213-236. 
  189. VENDRUSCOLO, F.; REIS, C. L. F. de S. e; SILVA, J. G. Brewery spent grain: a potential biosorbent for hexavalent chromium. Journal of the Institute of Brewing, v. 127, n. 2, p. 127-134, 2021. 
  190. VERANO, T. de C.; FIGUEIREDO, R. S.; MEDINA, G. da S. Agricultores familiares em canais curtos de comercialização: uma análise quantitativa das feiras municipais. Revista de Economia e Sociologia Rural, v. 59, n. 3, e228830, 2021. 
  191. VESPUCCI, I.; NUNES, M. P. C. ; CAMPOS, A. J. de; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Formulação artesanal de filmes biodegradáveis para utilização na agricultura familiar. Revista Agri-Environmental Sciences, v. 7, e021010, 2021. 
  192. VIEIRA, D. A. de P.; CALIARI, M.; SOUZA, E. R. B. de; SOARES JÚNIOR, M. S. Physicochemical and mechanical-textural properties of tomatoes for processing. International Journal of Development Research, v. 11, n. 3, p. 45237-45243, 2021. 
  193. WARLLES, D. X.; CASTOLDI, G.; CAVALCANTE, T. J.; RODRIGUES, C. R.; TRINDADE, P. R.; LUIZ, I. A.; DAMIN, V. Portable chlorophyll meter for indirect evaluation of photosynthetic pigments and nitrogen content in sweet sorghum. Sugar Tech, v. 23, n. 3, p. 560-570, 2021. 
  194. WEBER, I. D.; LOPES, W. R.; PAULA, L. C. B. de; ALBERNAZ-GODINHO, K. C.; CZEPAK, C. Tachinids associated with lepidopteran pests in agricultural crops in south-central region of Goiás, Brazil. Biocontrol, v. 66, n. 1, p. 625-637, 2021. 
  195. ZAIDAN, I. R.; DIAS, L. A. dos S.; MUNIZ, D. R.; RESENDE, R. T.; LEITE, J. P. V.; PEREIRA, O. L.; DINIZ, J. A. Biocide potential of extracts of Jatropha curcas L. on fungi Hemileia vastatrix and Cercospora coffeicola: causal agents of two main diseases of the coffee trees. Functional Plant Breeding Journal, v. 3, n. 1, p. 23-32, 2021.