AMORIM, K. A.; DUTCOSKY, S. D.; DAMIANI, C. Check-all-that-apply: a técnica amplamente utilizada em análise sensorial. In: MELO, J. O. F. (org.). Ciências agrárias: o avanço da ciência no Brasil. Guarujá: Científica, 2021. p. 203-218.
ANDRADE, A. F. de; FLORES, R. A.; CASAROLI, D.; BUENO, A. M.; SOUZA, M. A. P. de; LIMA, F. S. R. de; MARQUES, E. P. K dynamics in the soil-plant system for sugarcane crops: a current field experiment under tropical conditions. Sugar Tech, v. 23, n. 6, p. 1247-1257, 2021.
ANTUNES JÚNIOR, E. de J.; ALVES JÚNIOR, J.; EVANGELISTA, A. W. P.; CASAROLI, D.; BATTISTI, R.; SENA, C. C. R. Water demand of sugarcane varieties obtained by lysimetry. Sugar Tech, v. 23, n. 16, p. 1010-1017, 2021.
BARROS, M. de M.; NAVES, A. C. A. R.; CARVALHO, L. de; XIMENES, S. de L. S. A.; CALLIL, F. N.; RESENDE, R. T. Aspectos da cienciometria aplicados à tecnologia ILPF: da caracterização de um sistema integrado de produção à identificação das variáveis preditoras de adoção desta tecnologia no campo. In: NOBRE, C. P.; OLIVEIRA, A. C. S. de (org.). Estudos ambientais e agronômicos: resultados para o Brasil 5. São Luís: Pascal, 2021. p. 44-65.
BENTO, J. A. C.; FERREIRA, K. C.; FIDELIS, M. C.; SOUZA NETO, M. A. de; SILVA, G. de L. P. e; BATAUS, L. A. M.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Ultrasound modification of white garland-lily starch: functional, thermal, and pasting properties. Starch, v. 73, n. 3-4, e2000129, 2021.
BEZERRA, D. G.; DEVILLA, I. A.; CONCEIÇÃO, E. C. da; CZEPAK, C.; ALBERNAZ-GODINHO, K. C.; CARAMORI, S. S.; PORTELA, R. C.; PAULA, J. A. M. de. Microencapsulated extracts from Azadirachta indica seeds: acquisition, characterization, and use in controlling Helicoverpa armigera. Drying Technology, v. 39, n. 10, p. 1325-1338, 2021.
BRAGA, L. P.; AMORIM, K. A.; GOULART, G. A. S.; ASQUIERI, E. R.; DAMIANI, C. Avaliação da decomposição térmica do óleo de semente de Annona crassiflora Mart. In: CORDEIRO, C. A. M.; SILVA, E. M. da.; SILVA, B. A. da. (org.). Ciência e tecnologia de alimentos: pesquisa e práticas contemporâneas. Guarujá: Científica, 2021. p. 106-118.
CALIL, F. N. A maternidade das árvores. In: FERREIRA, M. L.; ZABOTTO, A.; PERIOTTO, F. (org.). Verde urbano. Engenheiro Coelho: Unaspress, 2021. p. 166-167.
COUTINHO, G. S. M.; RIBEIRO, A. E. C.; PRADO, P. M. C.; OLIVEIRA, É. R.; CARELI-GONDIM, Í.; OLIVEIRA, A. R.; SOARES JÚNIOR. M. S.; CALIARI, M.; VILAS BOAS, E. V. de B. Green banana starch enhances physicochemical and sensory quality of baru almond-based fermented product with probiotic bacteria. International Journal of Food Science and Technology, v. 56, n. 10, p. 5097-5106, 2021.
DIAS, E. B. dos S.; CAMILO, Y. M. V.; SOUZA, E. R. B. de; FERRI, P. H. Essential oil variability in Eugenia dysenterica fruits. Natural Product Research, v. 1, e34227418, 2021.
FERREIRA, E. de M.; ANDRAUS, M. de P.; CARDOSO, A. A.; LEANDRO, W. M. Development of tree species from Brazilian Savanna consortiated with green manures in a revegetated area. In: SILVEIRA,J. H. P. (org.). Meio ambiente, sustentabilidade e tecnologia volume 7. Belo Horizonte: Poisson, 2021. p. 146-155.
FERRETTI, K. D.; CORCIOLI, G. Reforma agrária e o crédito para recém-assentados. In: RIBEIRO, J. C. (org.). A face transdisciplinar das ciências agrárias 2. Ponta Grossa: Atena, 2021. p. 230-234.
FLORES, R. A.; BARROS, L. R.; ANDRADE, A. F. de; BUENO, A. M.; LOPES, A. P.; MARTINS, C.; SANTOS, P. M.; MIRANDA, R. F. de; SANTOS, F. R. dos. Physiological quality and biomass production of Pennisetum glaucum as a function of manganese application. Journal of Plant Nutrition, v. 44, n. 19, p. 2811-2844, 2021.
GUIMARÃES, P. H. R.; MELO, P. G. S.; CORDEIRO, A. C. C.; TORGA, P. P.; RANGEL, P. H. N.; CASTRO, A. P. de. Index selection can improve the selection efficiency in a rice recurrent selection population. Euphytica, v. 217, e95, 2021.
LIMA, F. X. R. F. Reflexões sobre a docência online e o distanciamento do canteiro de obras: culpa do ensino a distância? In: ASENSI, F.; FILPO, K. P. L.; BORSATO, L.; PIRES, T. (org.). Educação e desenvolvimento. Rio de Janeiro: Pembroke Collins, 2021. p. 522-527.
LIMA, P. A. F.; SIQUEIRA, B. L.; SETTE JÚNIOR, C. R. Qualidade da madeira de eucalipto antes e após o tratamento preservativo para uso como mourões de cerca. In: EVANGELISTA, W. V. (org.). Madeiras nativas e plantadas do Brasil: qualidade, pesquisas e atualidades. Guarujá: Científica, 2021. p. 319-339.
LIN, H.; BORRION, A.; FONSECA-ZANG, W. A. da; ZANG, J. W.; LEANDRO, W. M.; CAMPOS, L. C. Life cycle assessment of a biogas system for cassava processing in Brazil to close the loop in the water-waste-energy-food nexus. Journal of Cleaner Production, v. 299, e126861, 2021.
MATA, D. L. da; COELHO, A. S. G.; ABDALA, D. S. P.; HORST, M. A.; COMINETTI, C. Determination of genetic scores to estimate disturbances in circulating lipid profile biomarkers of adolescents: a preliminary report. Nutrition, v. 91-92, e111246, 2021.
MENDONÇA, S. R.; ÁVILA, M. C. R.; VITAL, R. G.; EVANGELISTA, Z. R.; PONTES, N. de C.; NASCIMENTO, A. dos R. The effect of different mulching on tomato development and yield. Scientia Horticulturae, v. 275, e109657, 2021.
MIRANDA, P. H. S.; SANTOS, A. C. dos; FREITAS, B. C. B. de; MARTINS, G. A. de S.; VILAS BOAS, E. V. de B.; DAMIANI, C. A scientific approach to extraction methods and stability of pigments from Amazonian fruits. Trends in Food Science & Technology, v. 113, n. 1, p. 335-345, 2021.
MONTEIRO, A. B. P.; PRADOS, C. R. M. G.; SILVA, M. de L. R.; SILVA, E. P.; DAMIANI, C.; VENDRUSCOLO, F. Production of Monascus pigments by solid-state cultivation of wheat grains and application in bread formulations. International Journal of Gastronomy and Food Science, v. 24, e100313, 2021.
MOTA, W. N. da; EVANGELISTA, A. W. P.; MAIA, L. J. Q.; CORRECHEL, V.; ALVES JÚNIOR, J.; VARRONE, L. F. R.; GITIRANA JÚNIOR, G. de F. N. Development of a heat pulse sensor for measuring matric suction on soilless substrates. Computers and Electronics in Agriculture, v. 185, e106119, 2021.
NEVES, G. A. da R.; MACHADO, A. R.; SANTANA, J. F.; COSTA, D. C. da; ANTONIOSI FILHO, N. R.; VIANA, L. F.; SILVA, F. G.; SPINOSA, W. A.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Vinegar from Anacardium othonianum Rizzini using submerged fermentation. Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 111, n. 7, p. 2855-2862, 2021.
OLIVEIRA, A. R.; RIBEIRO, A. E. C.; GONDIM, Í. C.; SANTOS, E. A. dos; OLIVEIRA, É. R. de; COUTINHO, G. S. M.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Isolation and characterization of yam (Dioscorea alata L.) starch from Brazil. LWT - Food Science and Technology, v. 149, e111843, 2021.
OLIVEIRA, C. M. de; ALMEIDA, N. O.; CÔRTES, M. V. de C. B.; LOBO JÚNIOR, M.; ROCHA, M. R. da; ULHOA, C. J. Biological control of Pratylenchus brachyurus with isolates of Trichoderma spp. on soybean. Biological Control, v. 152, e104425, 2021.
OLIVEIRA, D. P. L.; SOARES JÚNIOR, M. S.; BENTO, J. A. C.; SANTOS, I. G. dos; FERREIRA, T. A. P. de C. Influence of extrusion conditions on the physical and nutritional properties of snacks from maize and pearl millet. Journal of Food Processing and Preservation, v. 45, n. 3, e15215, 2021.
OLIVEIRA, R. de S.; SANTOS, L. T. V.; MELO, S. C.; CHAGAS, M. P.; RIBEIRO, D.; REIS, C. A. F.; NOVAES, E.; SETTE JUNIOR, C. R. Wood energy yield for Eucalyptus clones growing under seasonal drought-stress in Brazil. Biomass & Bioenergy, v. 154, e106264, 2021.
PAIXÃO, J. S.; CASAROLI, D.; ANJOS, J. C. R. dos; ALVES JÚNIOR, J.; EVANGELISTA, A. W. P.; DIAS, H. B.; BATTISTI, R. Optimizing sugarcane planting windows using a crop simulation model at the state level. International Journal of Plant Production, v. 15, n. 2, p. 303-315, 2021.
PEREIRA, H. S.; MENDONÇA, F. R.; RODRIGUES, L. L.; MELO, L. C.; MELO, P. G. S.; FARIA, L. C. de; COSTA, A. F.; CARVALHO, H. W. L. de; PEREIRA FILHO, I. A.; ALMEIDA, V. M. Selection of Carioca common bean lines with slow darkening. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 56, e02471, 2021.
PEREIRA, J. M. Ácaros da seringueira e da erva-mate. In: LEMES, P. G.; ZANUNCIO, J. C. (ed.). Novo manual de pragas florestais brasileiras. Montes Claros: UFMG, 2021. p. 741-748.
PEREIRA, J. M.; SILVA, J. F. Uso da resistência de plantas no MIP Florestal. In: LEMES, P. G.; ZANUNCIO, J. C. (ed.). Novo manual de pragas florestais brasileiras. Montes Claros: UFMG, 2021. p. 140-146.
PEREIRA, J. M.; SILVA, J. F.; SANTOS, R. S. Leptopharsa heveae. In: LEMES, P. G.; ZANUNCIO, J. C. (ed.). Novo manual de pragas florestais brasileiras. Montes Claros: UFMG, 2021. p. 316-323.
PEREIRA, M. E.; VARANDA, L. D.; CARVALHO, N. R. de; SETTE JÚNIOR, C. R.; PADUA, F. A. de; CONTI, A. C. de; YAMAJI, F. M. Biochar produced from poultry litter waste. Research, Society and Development, v. 10, n. 11, e351101119704, 2021.
RESENDE, R. T.; PIEPHO, H.-P.; ROSA, G. J. M.; SILVA-JUNIOR, O. B.; SILVA, F. F. e; RESENDE, M. D. V. de; GRATTAPAGLIA, D. Enviromics in breeding: applications and perspectives on envirotypic-assisted selection. Theoretical and Applied Genetics, v. 134, n. 1, p. 95-112, 2021.
ROCHA, F. da S.; FERNANDES, M. de F. G.; PEREIRA, J. M.; SILVA, J. F. Manejo de doenças e pragas em rosa-do-deserto. In: NIETSCHE, S.; ALMEIDA, E. F. A.; MENDES, R. B. (org.). Cultivo e manejo da rosa-do-deserto. São José dos Pinhais: BRJ, 2021. p. 139-159.
SANTOS, C. O. dos; SILVA, M. C. S.; CASTIGLIONI, G. L. Industrial yeast strains competence in mixed culture with wild flocculent yeast. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, v. 36, e102144, 2021.
SANTOS, E. A. dos; RIBEIRO, A. E. C.; BARCELLOS, T. T.; MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T.; CALIARI, M.; SOARES JÚNIOR, M. S. Exploitation of byproducts from the passion fruit juice and tilapia filleting industries to obtain a functional meat product. Food Bioscience, v. 41, e101084, 2021.
SANTOS, T. R. dos; BRASIL, E. P. F. LEANDRO, W. M.; FERREIRA, G. A.; CARDOSO, R. M. Seleção de genótipos de cana-energia em sistema de produção orgânica. In: LIMA, F. de S.; MELO NETO, B. A. de; MELO, G. J. A. de; CAVALCANTE, D. K.; SANTOS, T. R. dos. Agricultura e agroindústria no contexto do desenvolvimento rural sustentável. Guarujá: Científica Digital, 2021. p. 378-388.
SILVA, B. I. P. da; SANTOS, A. C.; SILVA, M. F. da; MORAES, M. D. A. de; SETTE JÚNIOR, C. R. Bioenergy yield of Eucalyptus urophylla clones and its relationship with the mean annual increment of wood volume. Canadian Journal of Forest Research, v. 51, n. 9, 1381-1385, 2021.
SILVA, F. S. da; NERI, L. R.; SILVEIRA, M. F. A.; SOUZA, A. R. M. de. Intenção de consumo de produtos alimentícios incorporados com insetos. Tecnia, v. 6, n. 1, p. 18-33, 2021.
SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; BATAUS, L. A. M.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Purple and beige-fleshed sweet potato starches modified by autoclaving. Starch, v. 73, n. 3-4, e2000210, 2021.
SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; BATAUS, L. A. M.; SOARES JÚNIOR. M. S.; CALIARI, M.; SOUZA NETO, M. A. de; FERREIRA, K. C. ; OLIVEIRA, A. L. M. de; ANDRADE, J. R. White and orange fleshed-sweet potato starches modified by autoclave. Research, Society and Development, v. 10, n. 1, e14210111620, 2021.
SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; LIÃO, L. M.; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M. Starch modified by natural fermentation in orange-fleshed sweet potato. Starch, v. 73, n. 9-10, e2100004, 2021.
SILVA, G. de L. P. e; BENTO, J. A. C.; RIBEIRO, G. O.; LIÃO, L. M.; SOARES JÚNIOR. M. S.; CALIARI, M. Application potential and technological properties of colored sweet potato starches. Starch, v. 73, n. 1-2, e2000100, 2021.
SILVA, G. P. da; SOUZA, M. T. M.; CRUZ, F. T. da; MACHADO, L. V. Qualidade e informalidade em alimentos processados pela agricultura familiar em feiras livres de Santiago/RS. In: BRANDÃO, J. B.; BLUME, R. (org.). Do campo para os mercados: produção e comercialização de frutas, hortaliças e alimentos processados na região central do Rio Grande do Sul. Santa Maria: Ed. UFSM, 2021.
SILVA, K. F.; MORAES, D. H. M. de; MESQUITA, M.; OLIVEIRA, H. F. E. de; NASCIMENTO, W. M.; BATTISTI, R.; FLORES, R. A. Water requirement and crop coefficient of three chickpea cultivars for the edaphoclimatic conditions of the Brazilian Savannah biome. Irrigation Science, v. 39, n. 1, p. 607-616, 2021.
SILVA NETO, C. de M. e; SANTOS, L. A. C.; SOUZA, W. G. de; MARTINS, T. de O.; SILVA, T. C. e; LIMA, A. A. de; CALIL, F. N.; SOUZA, M. M. O. de. Bees in agroforestry systems in the Cerrado. Journal of Apicultural Research, e1907977, 2021.
SILVERIO, L. R.; BARBOSA, A. R.; AZEVEDO, A. A. de; GUIMARÃES, A. P. N.; SOUZA, A. R. M. de; SILVEIRA, M. F. A. I Encontro de Egressos do PET Engali: o impacto do grupo no desenvolvimento pessoal e profissional de seus participantes. In: SILVA, A. J. N. da. (org.). Educação: sociedade civil, estado e políticas educacionais 5. Ponta Grossa: Atena, 2021. p. 198-203.
SOUZA, J. L. da C.; SOUZA, E. R. B. de; NAVES, R. V.; GUIMARÃES, R. N.; MELO, A. P. C. de. Propagação de araticum por estaquia. Agroecossistemas, v. 12, n. 1, p. 223-236, 2021.
TEIXEIRA, R. U.; CARNEIRO, A. de C. O.; DONATO, D. B.; LANA, A. Q.; RESENDE, R. T. Secagem da madeira em tora de Eucalyptus spp. para fins energéticos. In: EVANGELISTA, W. V. (org.). Madeiras nativas e plantadas do Brasil: qualidade, pesquisas e atualidades. Guarujá: Científica, 2021. p. 420-435.
TOMÉ, A. C.; SILVA, F. A. da; MONTEIRO, M. L.; MÁRSICO, E. T. Effect of achachairu skin on the oxidative stability of mechanically separated tilapia meat and a sensory evaluation of its use in a restructured product. Journal of Aquatic Food Product Technology, v. 30, n. 1, p. 2-15, 2021.
VASILE, M.; CRUZ, F. T. da. Construção de identidade, capacitação mútua e negociação política em uma feira de agricultores/as: o caso da Feira Ecológica do Menino Deus em Porto Alegre/RS. In: MENEZES, S. DE S. M.; ALMEIDA, M. G. de. (org.). Vamos às feiras!: cultura e ressignificação dos circuitos curtos. Aracaju: Criação, 2021. p. 213-236.
WARLLES, D. X.; CASTOLDI, G.; CAVALCANTE, T. J.; RODRIGUES, C. R.; TRINDADE, P. R.; LUIZ, I. A.; DAMIN, V. Portable chlorophyll meter for indirect evaluation of photosynthetic pigments and nitrogen content in sweet sorghum. Sugar Tech, v. 23, n. 3, p. 560-570, 2021.
WEBER, I. D.; LOPES, W. R.; PAULA, L. C. B. de; ALBERNAZ-GODINHO, K. C.; CZEPAK, C. Tachinids associated with lepidopteran pests in agricultural crops in south-central region of Goiás, Brazil. Biocontrol, v. 66, n. 1, p. 625-637, 2021.